BDP'den AKP'ye yeşil ışık

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, AKP'nin Anayasa değişiklik teklifi için, "bizimle görüşülür ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) düzenleme yapılacağı belirtilirse ikinci turda destek verebiliriz" dedi.

BDP Grup Başkanvekili Bengi Yıldız, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, AKP ile BDP'nin gizli görüşme gündeminin olup olmadığı konusuna açıklık getirdi. Herhangi bir AKP yetkilisiyle ya da bakanla görüşmediklerini ifade eden Yıldız, "ne onların ne de bizim talebimiz oldu" derken, Anayasa değişikliği konusunda referanduma kadar görüşmeye açık olduklarını da ekledi.

"İkinci turda AKP'ye destek verebiliriz"
"Bizimle görüşülür ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) düzenleme yapılacağı belirtilirse ikinci turda destek verebiliriz" diyen Bengi Yıldız, TMK ve TCK'da düzenlemeler yapılacağının açıklanması durumunda AKP ile "her ortamda görüşebilecekleri"ni belirterek, "ama onların öyle bir yaklaşımı yok, hatta bizimle bir arada görünmekten bile çekiniyorlar. Görüşmeye açık olduğumuzu, bu alanları düzenlemek gerektiğini söylüyoruz. Temel yasalarda düzenleme yapmak koşuluyla Anayasa değişiklik paketine destek vereceğimizi söylüyoruz. Referanduma gidinceye kadar bile AKP'nin yapabileceği şeyler var. Bizim kırmızı çizgilerimizin hepsi yasal değişiklikler, Anayasal değişiklikler değil. Çıksınlar toplum karşısına 'bu alanlarda düzenleme yapacağız' desinler, biz kapalı değiliz" şeklinde konuştu.

Yıldız, istedikleri yasalarda düzenleme yapılacağının deklare edilmesi ve bu konuda kendileri ile görüşülmesi durumunda Anayasa değişiklik teklifine ikinci tur görüşmelerde destek verebileceklerini söyledi.

"8. maddeye 'çekimser' oy veren biz değiliz"
Anayasa değişikliği teklifinin parti kapatmayı TBMM'nin iznine bağlayan maddesinin oylamasına "sembolik" olarak MYK üyesi milletvekillerinin katıldığını ve kabul oyu verdiklerini anlatan Yıldız, çekimser oy verdikleri iddialarının doğru olmadığını söyledi. Yıldız, "niye girip çekimser oy verelim. Bunun bir mantığı yok ki" diye konuştu.

Yıldız, anayasa değişikliği ile ilgili Genel Kurul toplantıları öncesi ''çok istisnai durumlar hariç'' grup önerisi getirmeyeceklerini, önergeler nedeniyle anayasa konusuna çok geç geçildiğini ifade ederek, halkın toplantıları izlemesi için böyle bir karar aldıklarını bildirdi.

"AKP'nin dümen suyuna yattılar denmesinden çekinmesek..."
Teklifin başka bazı maddelerinin oylamalarına katılmak istediklerini ancak, "AKP'nin dümen suyuna yattılar" şeklinde değerlendirmeler yapılacak olması nedeniyle oylamalara katılmadıklarını anlatan Bengi Yıldız, "tutumuz gölgelenir diye katılmadık" dedi.

Yıldız, oylama sırasında BDP'lilerin Genel Kurul'da bulunmama nedeninin ise fire vermekten çekinmek olmadığını, AKP'nin Anayasa değişiklik teklifinin BDP'nin özlemlerini temsil etmemesi nedeniyle bu tutumu almaya karar verdiklerini belirtti.

"Tabanımıza referanduma gitmeme çağrısı yapacağız"
Bengi Yıldız, referandum sırasında tabanlarına sandığa gitmemelerini söyleyeceklerini not düşerken, "tabanınız değişikliği desteklediği ve siz de tepkilerinden çekindiğiniz için BDP'li beş milletvekili oy kullandı deniyor'' sözleri üzerine ise, "onu referandumda göstereceğiz" dedi.

Yıldız, AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi ve yaşanan tartışmalara üzerine yorumu ise, "AKP aslında sistemi dönüştürmek değil, sisteme ortak olmak istiyor. Pastadan pay almak istiyor. Bürokrasi de karşı çıkıyor. Temel çatışma bu" şeklinde oldu.

(soL-Haber Merkezi)