BDP'de özerklik çatlağı

BDP'nin desteği ile bağımsız aday olan ve Diyarbakır'dan milletvekili seçilen Şerafettin Elçi ile Altan Tan DTK'nın tek taraflı özerklik ilanına muhalefet ediyor.

Demokratik Toplum Kongresi tarafından 14 Temmuz'da tek taraflı olarak ilan edilen özerklik kararına Diyarbakır Bağımsız Milletvekilleri Şerafettin Elçi ve Altan Tan muhalefet ediyor. Genel seçimler öncesinde BDP'nin "Kürt ulusal birliğini kurma" amacıyla milletvekili adayı gösterdiği eski KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi, Habertürk televizyonuna yaptığı açıklamada "Özerklik ilanına bir grup karar veremez" diyerek DTK'nın kararını eleştirirken, islamcı Altan Tan'da DTK'nın özerklik ilan ettiği toplantıda karara şerh koymuştu.

Elçi: Son derece anlamsız ve zamansız
Özerklik kararını bir grubun kendi başına veremeyeceğini ileri süren Elçi, "Özerklik ilanı son derece anlamsız ve zamansız bir ilandır." dedi. Elçi, özerkliğin, devletin yasal düzeni içinde, anayasasına dayanarak toplumsal mutabakatla ortaya çıkabileceğini öne sürdü.

DTK'nın inisiyatif almasını eleştiren ve BDP'nin etkisizleştirildiğini ileri süren Elçi, "Tek taraflı bir beyanla özerklik ilan etmek gibi anlamsız bir tavır, siyasi tarihte de yoktur. Bağımsızlık ilan edilse anlarım, o ayrı bir mesele, çünkü kopuyorsun, ama tek taraflı ilanla özerklik ilan etmek gibi bir şey olmaz." dedi.

BDP'nin özerklik ilanı ile ilgili Van'da yapacağı toplantıya da katılmayacağını belirten Elçi, "Benim eğitime ihtiyacım yok." dedi.

Altan Tan 'Yeni Anayasa'ya işaret etmişti
DTK’nın özerklik ilanına şerh koyan Altan Tan ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada "Türk halkına, AKP’ye oy veren Kürtlere ve dünyaya anlatmadan, bunu Meclis’te tartışmadan tek taraflı özerklik ilan etmek yanlış oldu." demişti.

Taraf gazetesine konuşan Altan Tan, tek taraflı özerklik ilanına neden karşı çıktığını şöyle anlatmıştı:

"Toplantıda tek taraflı olarak özerklik ilan edilmesinin zamanlamasına ve yöntemine karşı çıktım. Biz bu kararı Türkiye halkına anlattık mı? Ya AKP’ye oy veren Kürtlere? Peki ya dünyaya? Hayır. Kimseye anlatmadan böyle bir karar aldık. Şu doğru hükümet ve Başbakan Erdoğan, Kürt halkını tanımıyor halk olarak haklarını teslim etmiyor bireysel haklarla yetinmemizi istiyor. Anadilde eğitimin Türkiye’yi böleceğini düşünüyor, darbe anayasasının değiştirilemez maddelerini korumaktan yana. Arkadaşlarımız böyle düşündüğü için özerklik ilan edilmesini istedi. Fakat Meclis’te gidip bunları konuşmadık, daha yeni bir anayasa yapılacak, onun için önerilerimizi götürmedik. Bunları yapmadan tek taraflı özerklik ilan etmeye karşı çıktım, aceleci buldum, gerekçelerimi de böyle anlattım.”

Tan, bugün Radikal gazetesinde yayınlanan açıklamasında ise "Meclis'te yeni anayasa hazırlıkları yapılırken Kürt siyasetinin böyle tek taraflı bir girişimde bulunacağını sanırım kimse beklemiyordu. Anayasa ile ilgili süreç işliyor. Bu tartışmaları yapmadan bütün köprüleri atmak yeni anayasa sürecine olumlu yansımaz" dedi.