"BDP tabanı kimseye yandaş olmayacak"

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Anayasa değişikliğiyle ilgili BDP tabanı ve demokrasi güçlerinin bir kısmının ‘paketten yana’ olduğu gibi bir yanılsama yaratıldığını ifade ederek, “Boşuna umutlanmasınlar, BDP’nin tabanı, demokrasi güçleri ve Kürtleri en az BDP kadar siyasallaşmıştır, kimseye yandaş olmayacak, değirmenine su taşımayacak” diye konuştu.

Gültan Kışanak, Anayasa değişikliği konusunda BDP’nin tavrının net olduğunu belirterek “BDP ne CHP-MHP tarafına düşecek ne de AKP’ye kuyrukçuluk yapacak” diye konuştu.

Partisinin meclis grup toplantısında son siyasi gelişmeleri değerlendiren Kışanak geçen hafta BDP’lilere yönelik “14 Nisan siyasi darbesi”nin birinci yılını geride bıraktıklarını belirterek bundan sonra cezaevindeki partililer ve belediye başkanları serbest bırakılıncaya kadar grup toplantılarını bu ‘siyasi darbeyi’ kınamayla açacaklarını bildirdi.

Grup toplantısında kürsüye bu hafta da “1483 BDP’li halen tutuklu” yazısı asılırken milletvekilleri yine yakalarında siyah kurdelalarla grup toplantısına katıldılar.

"Ha Kel Hasan, ha Hasan kel"
Grup toplantısında Anayasa değişikliği teklifini de değerlendiren Kışanak, AKP’nin yaptığının yargıya makas değiştirmek olduğunu belirtirken DTP’nin kapatılması davasında raportör olan Abdullah Altan’ın Cumhurbaşkanı’nca Anayasa Mahkemesi’ne atandığını hatırlattı ve “Ha kel Hasan, ha Hasan kel, değişen bir şey yok. Bunu topluma demokratikleşme olarak yutturamazsınız? Boşuna laf kalabalığı yapmayın. Bırakın sahte demokrasi ve halkı kandıma siyasetini de, zerre kadar samimiyetiniz varsa, kendi yarattığınız rezaleti temizleyin" diye konuştu.

Kışanak AKP'nin değişiklik teklifine ve diğer muhalefet partilerinin tavırlarına işaret ederek kendi yaklaşımlarını şöyle açıkladı:
“Ya CHP ve MHP gibi statükodan yanasın ya da AKP’den yana olmaya mecbursun? Bu siyaset sadece AKP’nin işine yaramıyor, aynı şekilde CHP de bu kutuplaşmadan karlı çıkmanın hesaplarını yapıyor? Ne AKP, ne CHP ne MHP siyasetine mahkûm değiliz. 3’ncü tarafı yani halkın tarafını güçlü bir şekilde inşa etmeliyiz. CHP ve MHP darbe anayasasının koruma telaşına düşmüşler. AKP ise darbe anayasasına yamanmaya, mevcut sistem içerisinde daha güçlü bir şekilde yer edinmeye çalışıyor. Biz Demokratik ana muhalefet partisi olarak, parlamentoda tüm bu demokrat kesimlerin sesi olmak için büyük bir çaba içerisinde olacağız. BDP ne CHP ve MHP’nin tarafına düşecek ne de AKP’ye kuyrukçuluk yapacak.”

Anayasa değişikliği konusunda BDP tabanının ve demokrasi güçlerinin bir bölümünün paketten yanaymış gibi bir yanılsama yaratıldığını belirten Kışanak “Boşuna umutlanmasınlar. BDP’nin tabanı, demokrasi güçleri ve Kürtler en az BDP kadar siyasallaşmıştır. Kimseye yandaş olmayacak, kimsenin değirmenine su taşımayacaktır” diye konuştu.

"23 Nisan dolayısıyla taş atan çocukları hatırlattı"
23 Nisan Çocuk Bayramı’nın her yıl olduğu gibi bu yıl da görkemli törenlerle kutlanacağını belirten Kışanak, Grup salonunda bulunan çocukların bayramını kutladı. Kışanak, “Peki ya bu ülkenin öteki çocukları. Sokakta her türlü şiddete, tacize açık bir şekilde mendil satan çocuklar. Savaşın ve çatışmanın tüm şiddetine maruz kalan, yakınlarını yitiren, gözlerinin önünde evleri, köyleri yakılan çocuklar. Bir taş attıkları, bir slogan attıkları gerekçesiyle tutuklanan, yaşlarının iki katı kadar ceza alan çocuklar… Bizim çocuklarımız değil mi? Sizler devlet erkânı, seçkinler, elitler, AKP hükümeti bu gerçeklere sırtınızı dönerek, görkemli kutlamalarda mutlu olabilirsiniz. Bu ülkedeki milyonlarca öteki çocuğun yasadıklarından, sizin sorumlu olduğunuzu unutabilirsiniz. Ama ne çocuklarımız ne de biz asla unutmayacağız. İki elimiz sürekli yakanızda olacak” diye konuştu.

"AKP hükümeti tarafını açıkça ortaya koymalıdır"
Son günlerde bölgedeki askeri hareketliliğin arttığını belirten Kışanak, “Öyle anlaşılmaktadır ki, AKP Hükümeti, tasfiye planını askeri operasyonlarla derinleştirmek ve sonuç almak istemektedir. Uluslararası güçlerin de desteğini arkasına almaya çalışan Hükümet yine bir macera peşinde koşmaktadır. Ancak bu macera oldukça tehlikelidir ve ülkeye pahalıya malolacak sonuçları beraberinde getirecektir" dedi. Kışanak Kürt sorununu çözümsüzlüğe mahkum etme siyasetinin tüm yollarının tıkandığını, çözümün koşullarının mevcut olduğunu ifade ederek, “Böyle bir çözümün önüne ancak etnik çatışmalar ile geçilebilir. Toplumsal gerginlik politikası yürütenlerle Kürt sorununu çözmek istemeyenler aynı tarafta. AKP hükümeti tarafını açıkça ortaya koymalıdır” diye konuştu.

"Taksim Meydanı emekçilerin zaferi"
1 Mayıs’ı da değerlendiren Kışanak, Taksim Meydanı’nın açılmasının hükümetin lütfu değil emekçilerin mücadelesinin zaferi olduğunu kaydetti. Kışanak 1 Mayıs’ta kitlesel olarak alanlarda olacaklarını belirterek herkesi de 1 Mayıs’ta alanlarda olmaya çağırdı.