Baykal: Türkiye darbe sürecinde

CHP lideri Deniz Baykal, Türkiye’nin bir darbe süreci içinde olduğunu, sivil bir diktaya doğru ilerlediğini söyledi.

Bir televizyon programına katılan CHP lideri Deniz Baykal, “Türkiye'de devlet olanaklarının, Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine dönüştürülmekte olduğu çok açıktır” dedi.

Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine "Bu tartışmayı Başbakan açarken iki nokta çok açık. Anayasa'nın bu sakıncalı maddelerinin bir dikkat odağı olmasını önlemeye çalışıyor, siyasi ortamı gerginleştirmeye çalışıyor. Partisini toparlamaya çalışıyor ve gündemi etkilemeye yönelik bir öneri olarak bunu yapıyor" yanıtını verdi.

TSK’nın demokratik bir hukuk devletinde çağdaş bir silahlı kuvvetleri ortaya çıkarma doğrultusunda iyi niyetli, katkı veren yapıcı bir yaklaşım içinde olduğunun görüldüğünü, bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Baykal, askeri darbeler konusunun sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “Sivil darbe yaşanıyor bu konuda hiç tereddütüm yok. Türkiye bir darbe sürecinin içindedir. Türkiye'de devlet olanaklarının, giderek Anayasa'nın, hukukun, demokrasinin gerekleri bir tarafa bırakılarak, baskılarla zorbalıkla yolsuzlukla dayatmalarla bir sivil diktanın emrine doğru dönüştürülmekte olduğu çok açıktır. İnsanlar tarihi bir süreci yaşarken bunu fark etmezler. Kendilerini aldatırlar. Maalesef böyle bir süreç yaşanıyor. Bu sürecin en son aşaması Anayasa değişikliği aşamasıdır. Bu tamamlanırsa artık Türkiye çok farklı bir aşamaya gelmiş olacak.”

(soL - Haber Merkezi)