Baykal: Irak'ta ne olduysa Türkiye'de o olacak

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal partisinin genel merkesinde yaptığı toplantıda "Bu sürecin sonucunda çatışma çıkar, Irak'ta ne çıktıysa Yugoslavya'da ne çıktıysa burada da o çıkar... Bu tarzda çıkılacak yolun sonu hüsrandır" açıklamalarında bulundu.

Baykal partisinin genel merkezinde yaptığı basın toplantısında "Kürt açılımı" ile açıklamalarda bulunarak "Bu açılım çalışması başlayalı daha bir ay olmadı. Çok derin tartışmaların çıkmasına, ulusal birlik ve beraberliğin sarsılmasına neden oldu. Bunların hepsi Türkiye'de gerilimin tarafı olmaya başladı. Sanatçılar bölünmeye başladı. Toplumun her kesimine mensup insanlar süreçten olumsuz etkilenmeye başladı. Suçlamaların hedefi olmaya başladı" dedi.

Gelişmelerin süreçten ibaret olduğunu belirten Baykal "Bu süreç takvim telaşı ile ele alınıyor. Her iddianın gündeme getirileceği bir süreç... Bu süreç sonunda büyük barış ortamının ortaya çıkacağı iddia edilmektedir. Ve bunun nasıl olacağı konusunda hiçbir ipucu verilmemiştir. Gözyaşı dinsin sözleri altında çok farklı noktaya mı gidiliyor endişesi yaygınlaşmaktadır. Toplumda bir bölünme kaygısı başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Hükümetin bir şey yapmak istediğini fakat adını koyamadığını belirten Baykal "Hükümet yapmak istediğini söyleyemiyor. Bunları başkalarının ağzından topluma yansıtıyor. Sürecin hedefi belli değil amacı belli değil. Ortada ayrıntı yok. Bu tabloyu toplum görünce rahatsızlık duyuyor. DTP, İmralı ve Kandil'in birbirinden farklı talep ortaya koyamayacaklarını hepsinin aynı olduğunu başta söylemiştik. Ama gelinen noktada DTP'liler ısrarla İmralıyı işaret ediyor" dedi.

"1000 yıl Türkler denildi"
Anadolu'da 1000 yılda kurulan kültüre Türkler denildiğini savunan Baykal "Bu süreç 1. Dünya Savaşı'ndan sonra denendi. İşgalciler 'Anadolu'dan Türkleri atacağız' derken Kürtleri de kastediyordu. Etnik kimlik ile siyasi kimlik farklıdır. Bu konuda Başbakan'ın ağır vebali vardır. Etnik kimlimlere bu kadar sıklıkla vurgu yapması yanlıştır. Herkesi kapsayan bir milli kimliğimiz var. Milli kimlik Anayasa'da belirlenmiştir. Bu girişimlerle etnik kimliklere milli kimlik yolu açılıyor. Her ülkenin milli kimliği farklıdır, etnik kökeni farklıdır. Buradaki amaç Anayasa'daki Türk milli kimliği anlayışını kaldırmaktır. Bu amaçla üniversitelerde anadillerde kürsü oluşturulacak, ilkokullara seçmeli ders konulacak. Bu bir bölünme projesidir. Bunu demokrasi olarak yutturmak mümkün değildir. Demokrasi etnik parçalanmayı öngörmez" açıklamalarında bulundu.

Baykal konuşmasında, "Eğer böyle bir adım atılırsa yeni bir devlet düzeninin ortaya çıkacağını göstermektedir. Bu sürecin sonucunda çatışma çıkar, Irak'ta ne çıktıysa Yugoslavya'da ne çıktıysa burada da o çıkar... Bu tarzda çıkılacak yolun sonu hüsrandır" dedi.
(soL-Haber Merkezi)