Başkent'ten AKP yalakalığı

Son olarak Onur Öymen'i konuk ettiği programında "Millet Darwin teorisine inanmak zorunda mı, ben inanmıyorum" diye açıktan bilim düşmanlığı yapan sunucu Erkan Tan, yıllardır laubali üslubuyla gericilik propagandası yapıyor.

soL (HABER MERKEZİ) TV8 kanalında hafta içi her gün sabah saatlerinde yayınlanan "Erkan Tan'la Başkent'ten" isimli programda, sunucu Erkan Tan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen arasında tartışma çıktı.

Eğitim müfredatına gerici ve bilim dışı öğelerin sokulmasını eleştiren Öymen'in örnek olarak lise öğrencilerinin Darwin'in evrim teorisine inanmıyor olmalarını vermesi üzerine çıkan tartışmada, sunucu Erkan Tan, "millet inanmak zorunda değil ki. Ben de inanmıyorum Darwin teorisine" şeklinde konuştu. Tartışmanın ilerleyen safhasında Öymen evrim karşıtlığının "bilime karşı gelmenin simgesi" haline geldiğini söylerken, sunucu Tan ise "ben bu tartışmaya girsem sizi yenerim de yeri burası değil" iddiasında bulundu.

Uzun yıllar TRT'de çalıştıktan sonra TV8'e geçen Erkan Tan, bilhassa AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılından itibaren giderek islamcı siyasete yanaşmaya başlamıştı.

Her yıl Sultanahmet Meydanı'nda yapılan ve gericiliğin gövde gösterisi haline gelen Ramazan şenliklerinden "Erkan Tan'la Sultanahmet'ten" isimli canlı programı sunan Tan'ın üslubu da giderek yandaşı olduğu siyasete uygun bir ton kazanmıştı.

Propaganda materyali olarak kullanılıyor
Tan'ın "Erkan Tan'la Başkent'ten" programı, adeta bir AKP propagandası programı olarak yayınlanıyor. Programın konukları hemen her zaman AKP yanlılarından seçiliyor, böyle olmadığı zaman ise Tan tarafından sıkıştırılıyorlar. Programa gönderilen yorumlar ise AKP yanlısı olduklarında vurgulanıyor, karşıtı olduklarında alay konusu oluyorlar.

Bunun en önemli örneklerinden biri yerel seçimlerden önce 9 Şubat tarihindeki programda yaşanmıştı. Melih Gökçek'i konuk eden Tan, programı tam anlamıyla bir "Gökçek'i aklama şovu"na dönüşmüştü. Öyle ki programda yer yer Melih Gökçek'in "ben böyle diyorum, iyi demiyor muyum?" diye sorduğu, Erkan Tan'ın "iyi diyorsunuz" şeklinde yanıtladığı diyaloglar yaşanmıştı.

Tan'ın bu programı, Gökçek'in sitesindeki videolar bölümünde on bölüm olarak izlenebiliyor. Sitede Tan'ın programı dışında yalnızca Samanyolu TV, Kanal 7 ve Ses TV'de yayınlanan, her biri başka birer Melih Gökçek şovu olan dört program ile, Gökçek'in propaganda filmleri bulunuyor. Görünüşe göre Gökçek, Tan'ın kendisini konuk ettiği programı bir propaganda filmi olarak görüyor.

İslamcı medya çok seviyor
Erkan Tan'ın iktidar yanlılığı, iktidarın yandaş medyası tarafından büyük takdir görüyor. Örneğin Tan, Tv8'deki programı onuncu yılını doldurduğu 24 Şubat 2009 tarihinde Samanyolu Haber tarafından şu sözlerle kutlanıyordu:

"Televizyon programlarının 1 ay bile dayanamadığı, rating canavarının her gün yeni bir programı daha yuttuğu günümüz medya anlayışına meydan okurcasına 10 yıldır, hafta içi her sabah ekranlara gelen Erkan Tan ile Başkent'ten programının başarısı, sadık seyircisinin bıkmadan usanmadan Tv8 ekranından ayrılmamasıyla taçlanıyor. Yoldan geçenleri sıcacık gülüşüyle, arkalarından güzel dileklerle el sallayarak, hayatın tam içinden selamlayan Erkan Tan, yayının devamında Türk televizyonlarında bir ilk olan dışarıyı gören stüdyosuyla, halktan kopmayarak izleyicileriyle buluşmaya devam ediyor. 'Nice yıllara' diyoruz..."