Başkent’te darbe karşıtlarına saldırı!

Ankara Darbe Karşıtı Platform'un bugün ABD Büyükelçiliği'ne yaptığı yürüyüşü önce Amerikalılar sonra faşistler provoke etti. Polisin müsamaha gösterdiği provokasyonlar sırasında, silah taşıyan bir kişi ateş açtı.

soL (Ankara) Ankara Darbe Karşıtı Platform, bugün öğle saatlerinde Kızılay'daki Yüksel Caddesi'nden ABD Büyükelçiliği'ne bir yürüyüş düzenledi. Devrimci 78'liler, TKP, ÖDP, ESP, SDP, Halkevleri ve Kaldıraç'ın katıldığı yürüyüş boyunca darbelere, faşizme, AKP'ye ve ABD emperyalizmine karşı sloganlar atıldı. Her eylemde olduğu gibi polisin Büyükelçilik'in önündeki yolu tamamen kapaması nedeniyle caddenin başında gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından, Büyükelçilik kapısına "Dünya halklarına karşı suçlusunuz, hesap vereceksiniz" yazılı siyah çelenk bırakıldı.

Eylem sırasında ABD Büyükelçiliği'nden çıkan bazı Amerikalı görevliler polis barikatından geçip eylemcilerin yanında geldi. Polisin eylem hakkında bilgi verdiği ve dostane şekilde sohbet ettiği görülen görevlileri fark eden yurtseverler "Yanki Go Home" sloganı atmaya başladılar. Bunun üzerine görevliler yeniden polis barıkatının arkasına geçtiler.

Bu olay üzerine eylemciler, barikatı oluşturan polislere Amerikalıları koruyor olmalarının kendileri ve bu ülke açısından utanç verici olduğu yönünde bir konuşma yaptılar. Konuşma sırasında polislerin başlarını önlerine eğmeleri dikkat çekti.

Darbe karşıtlarına silahlı provokasyon!
Eylemin sona ermesinin ardından Kızılay'a geri dönmek üzere yürüyüşe geçildi. Bu sırada, eylemin başından beri şüpheli hareketleriyle dikkat çeken ve geçtiğimiz aylarda Ankara Üniversitesi DTCF öğrencilerine dönük saldırılar gerçekleştiren grup içerisinde görüldükleri bilgisi tertip komitesine iletilen bazı kişilerin hala kortej içerisinde gezinmekte olduğu gözlendi. Bu kişilerin sivil polis olup olmadığı polise sorulduğunda polis, "Hayır, bizden değil" cevabını verdi. Bunun üzerine şüpheli şahıslardan kimlik soruldu. Kimliklerinin sorulması üzerine cevap vermeyerek kaçmak isteyen kişiler yakalanmaya çalışıldı. Yaşanan arbedede kişilerden biri belindeki silahı çıkarıp 5-6 el ateş etti. Silahlı saldırgan, polislerce "sakin olması" söylenerek ve silahı bile elinden alınmadan uzaklaştırılırken, bir Halkevleri üyesi gözaltına alındı.

Şüpheli şahıs hakkında polisin çelişkili ifadeler kullanması, önce "Bizden değil" demesi, daha sonra ise "Belki terörle mücadele şubesinden olabilir" demesi dikkat çekti. Olay, bazı ajanslara ve basın organlarına ise doğrudan "bir polisin dövüldüğü ve polisin eylemlecilerin elinden ancak ateş açarak kurtulabildiği" şeklinde yansıdı!

"Ölen olmaması tesadüftür"
Olayın takipçisi olacağını söyleyen Darbe Karşıtı Platform üyeleri, saat 18:00'de Yüksel Caddesi'nde yeniden buluşarak konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Ankara Darbe Karşıtı Platform her sene olduğu gibi bu sene de 12 Eylül Darbesi'ni protesto etmek için bir dizi etkinlik düzenledi. Bu eylemin bitirilmesinin ardından eylem boyunca devam eden polis provokasyonuna dönük müdahalenin ardından bir şahıs kitlenin üzerine hedef gözeterek ateş etmeye çalıştı. Ancak şahsa müdahale edilmesi sonucunda provokatör havaya ateş edebildi. Eyleme Halkevleri ile beraber katılan Zafer Algül arkadaşımız olayın ardından polis tarafından gözaltına alındı. Bu olay neticesinde eylemcilerden yaralanan ya da ölen olmaması tamamen tesadüftür. Polisini olayın hemen ardından başlattığı eylemcilere dönük yalan ve karalamalara son verilmeli, Ankara Emniyeti bu olaydaki sorumluluğunu kabul ederek başta eylemciler olmak üzere Ankara halkından özür dilemelidir" denildi.

Olayın, 12 Eylül'ün ardından bugün hala halkın sindirilmesine yönelik şiddetin sürdüğünü ortaya koyduğunu belirten platform üyeleri, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ile ve yarın İzmir'de buluşmak üzere eylemi sonlandırdı.