"Başkanlık Amerikan emperyalizminin tavsiyesidir" hatırlatması

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, başkanlık sistemi tartışması başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısına Erdoğan'ın 1993 yılında söylediği "Başkanlık sistemi Amerikan emperyalizminin bize tavsiyesidir" sözüyle çıktı.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemi ile ilgili sözlerini eleştirdi. Baykal, Erdoğan'ın karşısına 1993 tarihli bir gazeteyle çıktı ve başbakanın o zaman söylediği "Başkanlık sistemi Amerikan emperyalizminin bize tavsiyesidir" sözünü hatırlattı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki "Einstein" tartışması da sürüyor. Önce Baykal "Einstein gelse bu işin içinden çıkamaz" demişti. Sonra dün Erdoğan "Einstein halinizi görse izafiyet teorisini rafa kaldırır" dedi. Baykal Erdoğan'a "İzafiyeti anlamak Başbakan'ın bu esprisini anlamaktan daha kolay" diye yanıt verdi.

"RTE anayasası"
"AKP anayasası değil RTE anayasası" diyen Baykal, AKP milletvekilllerinin bir kısmının da değişikliğe karşı olduğunu öne sürdü.

Baykal "AKP kamyonunun freni patladı. Cumhurbaşkanı o fren görevini yapamıyor. Güleryüzlü, tatlı dilli birini değil siyasi irade sergileyecek bir Cumhurbaşkanı istiyoruz" diye konuştu.

"Türkiye nereye gidiyor?"
Son günlerde birbiri ardına zincirleme şekilde ortaya çıkan siyasi, fiili saldırıların yeni bir düzey, derinlik kazandığını belirten Baykal, CHP'ye karşı Van'da yapılan saldırıyı anımsattı ve "ortada ciddi bir şey hala yok" diyerek hükümeti eleştirdi.

"Bir süre sonra Ahmet Türk'e saldırı oldu. Üzüntü verici, acı verici bir olay. Biz hemen üzüntülerimizi ifade ettik. Kamuoyumuz bunu kaygıyla, üzüntüyle karşıladı. Ama bu olay yaşandığı zaman birileri çıktı 'bizim tepkimiz CHP gibi olmaz' dedi. CHP'nin tepkisi demokrasiye, hukuka saygılı bir siyasi partinin tepkisidir" diyen Başkal şöyle konuştu:

"Bir süre sonra orada iki polisin şehit edildiğini gördük. Bu çok acı bir olay. 'Sayın Türk'e yapılan saldırıyla iki polise yapılan saldırı arasında bir bağlantı vardır' diye hüküm verme konumunda değilim ama uzun süredir Türkiye'de çatışma alanı dışında kalan bölgede, hatta çatışma içinde kalan bölgede polislere karşı bir saldırının yapılmadığı dikkate alınınca, bu olayı yorumlamak daha güçleşmektedir. Bu olayın aydınlığa kavuşturulması lazımdır. İktidarın çok ayrı bir biçimde ele alması ve hesabını vermesi gereken bir durumdur. Bu olay böyle yaşandı. Bir yumruk ve iki polisin hayatı...''

Dün de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın saldırıya maruz kaldığını anımsatan Baykal, ''Nereye gidiyoruz, bu nasıl manzaradır?'' sorusunu yöneltti.
(soL-Haber Merkezi)