Başbakan'ın 'gözbebeği' Fatih Projesi'nde büyük vurgun

Başbakan Erdoğan'ın her konuşmasında gündeme getiridiği Fatih Projesi'nde, projeden sorumlu birimin yetkili isimlerinin görevden alınması, büyük vurgunu açığa çıkarttı. "Hukuk danışmanlık hizmeti" altında 4 avukata 6 ay için 955 bin lira ödenmesi, bardağı taşıran damla oldu.

Hükümetin en büyük projelerinden biri olan, her öğrenciye tablet ve sınıflarda akıllı tahta teknolojisi ile gündemde olan Fatih Projesi'nin başındaki isim görevinden alındı. Harcama kalemlerinde çeşitli usulsüzlükler olduğu iddiası üzerine projenin Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki birinci dereceden sorumlusu Grup Başkanı Mesut Küçükiba'nın görevden alınmasının ardından, Genel Müdür Mustafa Koç’un da birkaç gün içinde görevine son verileceği konuşuluyor.

Skandallar silsilesi
Vatan gazetesinin haberine göre, Projenin MEB açısından sorumlu birim Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nde (YEĞİTEK), yetkili isimlerin görevden alınmasıyla sarsılıyor.

Milyarlarca liralık tablet ve yerel alan ağ internet bağlantılarının üssü konumundaki YEĞİTEK’te, dışarıdan getirilenlere ödenen yüksek ücretler, aynı şekilde MEB’in kendi kadrolu hukukçuları olmasına karşın dışarıdan "hukuk danışmanlık hizmeti" altında 4 avukata 6 ay için 955 bin lira ödenmesi, Genel Müdürlüğün özellikle açık lise sınavları nedeniyle Müsteşar Yardımcılarını bile "sınav kuryesi" olarak Mekke’ye göndermesi, Genel Müdürlüğün hizmet binasında yapılan yenileme ve tadilatların maliyetleri de iddialara tuz biber ekti.

Harcama büyük, verim sıfır
Yüksek harcamaların yapılmasına karşın işlerin yürümemesi, MEB üst yönetiminin gözlerinin buraya çevrilmesine neden oldu. Edinilen bilgilere göre, Fatih Projesi’nden sorumlu Grup Başkanı Mesut Küçükiba görevinden alındı. Küçükiba’nın yerine Genel Müdürlük içinden Özkan Günday’ın atamasının yapılacağı kaydediliyor.

Genel Müdürlük’te en üst düzeyde de görev değişimin söz konusu olabileceği iddia edildi. Görevden almaların, Türk Telekom Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü’nü yaparken YEĞİTEK’e Genel Müdür olarak atanan Mustafa Koç’a da uzanacağı ifade edilirken, Koç’un şimdiden makam odasını topladığı bildirildi. Koç’un, MEB’in yaptığı "yerel alan ağı" ihalesine katılan ve kazanan firmalardan Telekom’da üst düzey görevde bulunan biri olarak, ihaleyi gerçekleştiren birimin başına getirilmesi tepkilere neden olmuştu.

SBS'yi de üstlenen birim
YEĞİTEK Fatih Projesi'nin yanı sıra SBS'yi de üstlenen birim. Geçen yıl SBS ek yerleştirmede 'hata' yapıldığı mahkeme kararıyla ortaya çıkarken, bu yıl da SBS’de ‘yabancı dil testi’ kapsamında ‘hata’ yapıldı. Genel Müdürlüğün Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’nın, Fransızca ve Almanca sorularını yanıtlayan adayların yanıtlarını İngilizce cevap anahtarıyla karşılaştırarak puan hesaplamasına gittiği belirlenince, Bakanlık yazılı açıklamayla ‘özür’ dilemek zorunda kalmıştı. Bakanlık, Nurcan Ateşok Deveci’nin başında bulunduğu Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’na yönelik bir de inceleme başlatarak, sorumlulara gerekli idari cezanın verileceğini duyurmuştu.