Başbakan'a mektup yazan yazana...

Dün, medyanın iki farklı kanadından Erdoğan'a açık mektuplar yazıldı. Hasan Cemal, Erdoğan'ın tavrını eleştirirken, Çalık Grubu'yla ilgili iddiaları sordu. Zaman'dan Şahin Alpay, Erdoğan'a hak verdi ve basındaki durumu düzeltmek için yasa değişikliği istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın medya üzerinden sürdürdüğü tartışmaya, bazı gazeteciler Erdoğan'a mektup yazarak katıldılar. Aydın Doğan kampından Hasan Cemal ve Erdoğan kampından Şahin Alpay dün Erdoğan'a birer "açık mektup" yazdılar.

"Çalık ne olacak Sayın Erdoğan?"
Dünkü yazısında, Erdoğan'ın pek çok konudan bahsetmesine karşın Çalık Grubu'ndan hiç bahsetmemesine dikkat çeken Hasan Cemal, Erdoğan'a, Çalık'a söz verip vermediğini sordu. Başbakan'ın damadının bu şirketin CEO'su olduğunu da hatırlatan Cemal, Başbakan'a "bu ülkede rafineri kurmak 'başbakanın sözü'ne mi tabi, yoksa devletin yetkili 'üst kurul'larının objektif kararlarına mı?" sorusunu yöneltti.

Çalık Grubu'nun Sabah-ATV ihalelerinde aldığı kredileri de hatırlatan Cemal, "bu kredilerin verilmesinde kamu bankalarına siyasal iktidar gölgesi düşmüş olabilir mi?" diye de sordu. Bu durumu normal karşıladığını da söyleyen Cemal, "siyaset sahnesini bunca yıldır izlediğim kadarıyla, bütün siyasal iktidarlar, iş dünyasında, basın dünyasında kendine yakın ya da kendine tabi güç odakları yaratmak için çalıştılar. İstisnası olduğunu sanmıyorum" dedi.

"Haklısınız ama..."
Zaman gazetesinden Şahin Alpay ise Başbakan'a yazdığı açık mektupta, Erdoğan'a hak verdiğini vurguladı ve Doğan Grubu'nun tutumunun yanlışlığına işaret etti. Erdoğan ile pek çok konuda hemfikir olduğunu tekrar tekrar yazan Alpay, bazı noktalarda ayrı düşündüğünü de belirterek tavsiyelerde bulundu.

"Ne yazık ki, kamuoyunda sizin 'yandaş medya' yaratma çabası içinde olduğunuz izlenimi de çok yaygın" diyen Alpay, Çalık Grubu eleştirilerine de değinerek, Başbakan'ın "henüz 26 yaşında" olan damadının bu grubun başında olmasının hukuki olarak bir sorun yaratmadığını belirtti.

Alpay'ın medya konusunda Başbakan'a önerileri ise şöyle: "RTÜK Kanunu'nda sizden önceki hükümetin yaptığı değişikliği geri çevirin ve medya patronlarının (başka kimseleri paravana kullanarak da olsa) kamu ihalelerine girmelerini kesinlikle önleyin. Medyada mülkiyet temerküzünün önlenmesi için birçok demokratik ülkede mevcut, radyo-televizyon sahiplerinin aynı zamanda gazete sahibi olamayacakları kuralını getirin."