Başbakan Latin Amerika yolcusu

Başbakan Erdoğan, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek olan "Medeniyetler İttifakı" Forumu'a katılacak. Erdoğan'ın burada Brezilya Cumhurbaşkanı Lula ile nükleer takas anlaşmasına ilişkin gelişmeleri görüşmesi bekleniyor.

Başbakan Rece Tayyip Erdoğan Brezilya’da 28-28 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek “Medeniyetler İttifakı” Forumu toplantısına katılmak üzere Salı günü Brezilya’ya gidecek. Erdoğan, Rio de Janeiro’da yapılacak toplantıda Brezilya Cumhurbaşkanı Lula de Silva ile İran’la imzalanan nükleer yakıt takası anlaşmasını da görüşecek.

Kültürler arasında diyalogun geliştirilmesi iddiasıyla 2005 yılında Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun öncülüğüyle başlatılan ve BM girişimine dönüştürülen “Medeniyetler İttifakı” çerçevesinde yapılacak olan üçüncü forum 28-29 Mayıs günlerinde Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde gerçekleşecek.

Yıllık forumun bir önceki adresi İstanbul’du.

İttifak çerçevesinde yapılan çalışmaların gözden geçirileceği foruma katılacak olan Erdoğan’a eşlik eden heyette Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın da yer alacak.

28 Mayıs’ta yapılacak açılış oturumunda Erdoğan’ın bir konuşma yapması da bekleniyor.

ABD’nin, “Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu”na katılacağını resmen açılmasından sonra ilk defa grup üyesi sıfatıyla ittifakın bir forumunda temsil edileceğine dikkat çekiliyor.

Takas anlaşması görüşülecek
Erdoğan’ın burada yapacağı ikili görüşmelerde Lula ile geçtiğimiz günlerde İran’la imzalanan nükleer yakıt takas anlaşmasına ilişkin gelişmeleri değerlendireceği kaydediliyor.

Brezilya’nın ardından Arjantin ve Şili’yi de ziyaret edecek olan Erdoğan 1 Haziran’da Türkiye’ye dönecek.

(soL - Haber Merkezi)