Barzani'den Türkiye değerlendirmesi

Barzani Newsweek ile yaptığı söyleşide Türkiye ile ilgili soruları yanıtlayarak ilişkileri değerlendirdi.

Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Newsweek ile yaptığı söyleşide “Türkiye bir müttefik olabilir?” sorusuna “Türkiye, tüm Irak’ta olumlu bir rol oynayabilir. Eğer bu tür bir rolü oynamaya hazır iseler, biz de hazırız. Ancak iç işlerimize müdahale edilmesini kabul edemeyiz” yanıtını verdi.

Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi Başkanlığına yeniden seçilen Mesut Barzani, “Kayda değer bir ilerleme oldu. Bu ilerlemeyi olumlu karşılıyoruz ve sürmesini sağlamak için çaba göstereceğiz” dedi.

Mesut Barzani, “PKK’nın Irak'ın Kürdistan bölgesinden Türkiye’ye saldırmaması taahhüdünüz ne oldu?” sorusunu “PKK’yı buradan saldırıları düzenlemesine izin vermedik. PKK’nın varlığı bir ölçüde abartıldı. Bu bölge, İran, Irak ve Türkiye arasında, herhangi bir güç için kotrol edilmesi zor, çetin bir dağ bölgesidir” şeklinde yanıtladı.

Irak’taki ABD kuvvetlerinin çekilişi, olumsuz bir durum yaratması halinde Türkiye’nin müttefik haline gelip gelemeyeceği yönündeki bir soruya da yanıt veren Barzani “Türkiye, tüm Irak’ta olumlu bir rol oynayabilir. Eğer bu tür bir rolü oynamaya hazır iseler, biz de hazırız. Ancak iç işlerimize müdahale edilmesini kabul edemeyiz” karşılığını verdi.
soL (Haber Merkezi)