Barzani Türkiye yolcusu

Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarda bulunan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Türkiye'yi ziyaret edebileceği belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarda bulunan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, merkezi Bağdat hükümetiyle olan gerilimde, kendisine destek arayışını sürdürüyor. Türkiye ile PKK'nin tasfiyesi için kurulan Washington, Erbil ve Ankara arasındaki üçlü mekanizmanın da mimarlarından olan Barzani'nin, Brüksel'in ardından Ankara'yı ziyaret edebileceği belirtiliyor.

Henüz resmi kaynaklarca doğrulanmayan habere göre, gelecek hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak dönüşünde gelmesi beklenen Barzani'nin ziyaretine AKP hükümeti tarafından da sıcak bakıldığı söyleniyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bugün yaptığı bir açıklamada, Barzani'nin Türkiye'ye gelmemesi için hiçbir nedenin olmadığını söyledi. Barzani'nin ziyaretinin gündeme geldiği sıralarda Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de Türkiye'de temaslarda bulunuyordu.

Barzani, Bağdat'ta bulunan Maliki hükümetiyle yaşanan sınır sorunlarının tırmanışa geçmesi ve uzmanların bölgede Kürtler ve Araplar arasında çatışma çıkacağını belirttiği bir dönemde, diplomatik faaliyetlerine hız verdi. Barzani'nin Ankara'da destek arayışında bulunacağı düşünülüyor. Türkiye'nin ise Barzani'ye sağlayacağı desteğin karşılığında Kuzey Irak'ta dağıtılan ihaleler ve PKK'ye karşı etkin mücadele konularında taviz koparması bekleniyor.