Barzani: Türkiye ile sorunlarımızı aştık

Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Nerçivan Barzani Türkiye ile sorunların aşıldığını söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorununda tarihi fırsat" sözlerinin ardından Kuzey Irak'tan ilk açıklama geldi. Kuzey Irak Bölgesel Yönetim Başkanı Nerçivan Barzani Türkiye'den daha önce kendilerine bazı tehditler yöneltildiğini, ancak bunları diyalogla aştıklarını söyledi.

Londra'da yayınlanan Şark-ul Avsat gazetesine açıklamalarda bulunan Barzani, Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkileri yorumladı. Barzani, "Önceleri bizimle Türkiye arasında büyük sorunlar yaşandı. Türk yetkilileri Kürdistan ile diyaloğa yanaşmıyordu. Türk ordu birlikleri ise sınır üzerinde tehditlerde bulunuyor, bölge topraklarına girmek istiyordu. Geliştirdiğimiz diyalogla bu sorunların tamamı aşıldı" dedi.

Barzani, "Türkiye ile bizim arasında ekonomik ve siyasi ilişkiler olduğu zaman büyük ve olumlu gelişmeler sağlanmaktadır. Ben her zaman Türkiye ile ilişkilerimize büyük bir önem vermişimdir. Çünkü Türkiye bize komşu bir devlet olduğu gibi Irak için de önemli bir devlettir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül "tarihi fırsat" ile kastının devlet kurumları arasında mutabakat olduğunu Suriye ziyareti esnasında Türkiyeli gazetecilere açıklamıştı. AKP hükümeti, "Kuzey Iraklı liderlerle farklı diyalog kanalları geliştirilmesini", Terörle Mücadele Yüksek Konseyi'nde Türk Silahlı Kuvvetleri yetkililerine kabul ettirmişti. Hükümetin bu adımının hemen ardından Türkiye, Kuzey Irak ve ABD arasında PKK'nin tasfiyesi için üçlü bir mekanizma kurulmuştu.