Barzani ne söz verdi?

Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasında ne konuşulduğu basına yansıdı. Yapılacak işbirliğinde hedef "PKK'yi yalnızlaştırmak"

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik başkanlığında görüştüğü Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani ile yapılan konuşmanın içeriği ortaya çıktı. Barzani ve Özçelik arasında yapılan antlaşmaya göre PKK'ye karşı işbirliği ele alındı. Edinilen bilgilere göre iki tarafın istihbarat paylaşımı ve sınır kapılarında güvenliğin arttırılması konularında anlaştığı söylendi. Yapılan anlaşma gereğince KDP ve YNK Türkiye ile PKK'ye karşı istihbarat paylaşımında bulunacak.

Yapılan bu anlaşmanın arkasında ABD'nin etkisi olduğu belirtiliyor. ABD, PKK'ya karşı söz konusu iki tarafın birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyor.

Görüşmelerde ele alınan diğer konunun sınır güvenliği olduğu ifade edildi. Barzani'nin Türkiye'ye "sınır güvenliği konusunda önlemler alma" sözü verdiği ileri sürüldü. Buna göre havaalanlarının daha sıkı denetlenmesi, PKK üyelerinin giriş çıkışlarının engellenmesi kararı alındığı belirtiliyor. Bu kapsamda bir kaç gündür daha etkili bir kontrol gerçekleştiği ve Almanya'dan gelen en az iki kişinin girişine izin verilmediği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Türkiyenin diğer istekleri arasında PKK'nin Kuzey Irak'taki irtibatını kesmek için, Balinda bölgesinden geçen lojistik koridorun korunması için teklifi ve sınır hattına Saddam zamanında var olan karakolların tekrar kurulması isteği de yer alıyor.

Türkiye ile direk masaya oturan Barzani, bölge yönetimince "Türkiye bizi tanıdı" yorumlarına neden oldu. Kürt yönetimince Türkiye'ye iletilen istekler arasında diplomatik ilişkilerin geliştirilerek Erbil'de temsilcilik açıklaması, ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi, Kürt petrolünün Ceyhan üzerinden uluslararası piyasaya sürülmesi ve Kuzey Irak'ta PKK'dan ayrılıp koruma altında bulunan 3 bin - 3 bin 500 eski PKK'li için af isteği de yer alıyor.

Yapılan görüşmede Barzani başkanlığındaki heyetin, PKK'ye karşı işbirliği çabalarına karşılık Türk yönetiminin kendilerini tanıması istediği belirtiliyor. Türkiye'nin resmi ilişkilere başlaması ve kendilerinin "Federe Kürdistan Devleti" olarak kabul etmesi Barzani'nin istekleri arasında yer alıyor.

Önceki gün konuyla ilgili basına konuşan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Irak merkezi hükümeti ile PKK'nin arasını açtıklarını, Güney Kürdistanlı güçlerle direkt ilişkiler sayesinde PKK'nin yalnızlaşmasını sağlamaya çalıştıklarını belirtti. PKK'yi siyasi açıdan yalnızlaştırmak için şu anda siyasi olarak ayrışması gereken tek yerin Irak'ın Kuzeyindeki yerel yönetim olduğunu belirten Babacan, kurulan ilişkilerin bu yalnızlaştırma hedefine yönelik olduğunu belirtti. Aktütün saldırısı sonrası PKK'nin kınanmasını olumlu bir gelişme olarak yorumlayan Babacan, yapılan ufak tefek şeylerin daha katı ve daha kararlı bir biçimde devam etmesini beklediklerini belirtti.

Basında çıkan iki haber ise Türkiye'nin kurmaya çalıştığı ilişkinin boyutlarını gözler önüne seriyor. İlk habere göre, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, Aktütün saldırıları sonrası başsağlığı dileklerini ilettiği belirtildi. PKK'nin Irak topraklarını kullanmasında rahatsız olduklarını belirten Maliki, her türlü tedbire hazır oldukları mesajını verdi.

İkinci bir haberde Abdullah Gül'ün Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin davetlisi olarak Irak'ta resmi temaslarda bulunacağı idi. Habere göre karşılıklı ziyaretlerle iki ülke arasında ilerleme kaydedildiği, Cumhurbaşkanı Gül'ün Bağdat'ı ziyaret ederek bunu pekiştireceği ifade ediliyor.
Her iki haberle birlikte Türkiye'nin önümüzdeki dönemde Irakla nasıl yakın bir ilişki kuracağı gözler önüne serilmiş görünüyor.