Barzani ile AKP anlaştı

Aktütün baskınının ardından AKP ile Barzani hükümeti arasında yürütülen görüşmeler sonucunda uzlaşmaya varıldı. Barzani, “İlişkilerde yeni bir sayfa açıyoruz” dedi.

soL (DIŞ HABERLER) Aktütün saldırısının ardından Türkiye ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında sürdürülen diplomasi trafiği sonunda, taraflar anlaşmış gözüküyor. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani, "Türkiye ile aramızdaki duvarları yıktık, buzları erittik ve ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıldı. Diyalog için yolumuz açık" şeklinde konuştu.

Görüşmelerin sonuçlarına dair ayrıntıya girmekten kaçınan Barzani, yine de görüşmeleri "yeni bir başlangıç" olarak niteleyerek uzlaşmanın niteliğini oldukça önemseyen vurgular yaptı. Kürt lider, "Bu ilk görüşmeydi. Daha sonraki görüşmelerde detaylı olarak aradaki sorunlar ele alınacaktır. Bu görüşme aradaki buzların kırılması anlamına geliyor. Bu görüşmede PKK veya bir başka konu hakkında özel talepler ele alınmadı. Gelecekte bu konuları detaylı bir şekilde ele alacağız" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi temsilcileri, Türk heyetinin Aktütün saldırısından sonra Irak'ta kendileriyle görüşmesinden sonra "Türkiye bizi tanıdı" yorumları yapmıştı. O ilk görüşmenin hemen akabinde Barzani de Türkiye'ye geleceğini açıklamış, bu açıklama sonrası Barzani'nin Türkiye'ye gelmesi durumunda hangi makam tarafından karşılanacağı sorusu da ortaya atılmıştı. Üstü kapalı olarak buna da değinen Barzani, "Bundan sonra da görüşmeler ve toplantılar olacak. Bunların hangi düzeyde ve ne zaman yapılacağı daha sonra açıklanacak, ama görüşmeler burada da, Türkiye'de de olacak" dedi.

Görüşmelerin adeta taraflar işaret bekliyormuşçasına hızlı yürütülmesinin arkasında ABD'nin olduğu düşünülüyor. ABD de şu sıralar Irak hükümetiyle çekilme sonrası Irak'a dair güvenlik anlaşmasını görüşmekte olduğu için, Irak'ın geleceği ABD hükümetinin gündeminde üst sıralarda yer alıyor.