Barış ve savaşı konuştular...

"Türkiye'deki Yabancı Askeri Üsler ve Türkiye'nin Silahlanma Harcamaları" panelinde savaş ve barış kavramlarının güncel içeriği tartışıldı.

soL (HABER MERKEZİ) Barış Derneği 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri çerçevesinde dün Nazım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) bahçesinde " Türkiye'deki Yabancı Askeri Üsler ve Türkiye'nin Silahlanma Harcamaları " başlıklı bir panel gerçekleştirdi. Öğretim Görevlisi Ülkü Sözbir'in yöneticiliğinde gerçekleşen panelde, Barış Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve emekli asker Murat Papuç, Yurtsever Hukukçular İnisiyatifi üyesi avukat Gökhan Ağırbaş birer konuşma yaptılar. Panelde Barış Derneği Ankara Şubesi Silahlanma İzleme Komitesi adına da bir sunum yapıldı. Konuşmacılar günümüzde savaş tanımının geçirdiği dönüşüm, Türkiye'deki üslerin hukuki statüsü ve silahlanma konularına değindiler.

Panelin açış konuşmasını yapan Ülkü Sözbir, Barış Derneği'nin 1 Eylül Dünya Barış Günü için yayınladığı bildirgeyi okudu ve son dönemde Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki sıcak gelişmelere değindi. Sözbir, Gürcistan Savaşı sonrası Montrö Anlaşması'nın delinmesinde görüldüğü gibi AKP hükümetinin Türkiye'yi savaşa sürükleme tehlikesine dikkat çekti.

Murat Papuç, konuşmasında barış ve savaş kavramlarının son dönemde klasik tanımlarından farklı içeriklerle kullanıldığına ve günümüzde savaşların başı ve sonu olmaya süreçlere dönüştüğüne dikkat çekti. Türkiye-NATO ilişkilerine değinen Papuç, NATO'nun tüm dünyaya yayılmak üzere yeniden organize olduğunu ve bunun için yeni düşmanlar yarattığını söyledi. Türkiye'nin de bu süreçte taşeron rolü oynayarak Gürcistan, Azerbaycan gibi NATO'ya üye adayı ülkelere ABD misyonlarının öğretilmesine yardımcı olduğuna değindi. Papuç, Türkiye'de ABD üslerinin varlığının Türkiye'yi bölgedeki savaşların tarafı haline getirdiğinin de altının çizdi.

Gökhan Ağırbaş İncirlik Üssü'nün kuruluş tarihi ile hukuki statüsünü irdeleyen bir konuşma yaptı ve İncirlik üssünün hukuki statüsünün hâlâ belirsizliğini koruduğuna dikkat çekti. Ağırbaş, TBMM'de gizli alınan kararlarla ABD'ye 34 milyon metrekare arazi tahsis edilmiş olduğunu ve ABD ile yapılan gizli sözleşmelerin sayısının yüzlerle ifade edildiğini söyledi. Ağırbaş bu anlaşmalara hukukçuların ulaşma imkanının olmadığını da sözlerine ekledi.

Barış Derneği Silahlanma İzleme Komitesi'nin çalışmalarının özetlendiği konuşmada Dünya ve Türkiye'deki askeri harcamalar ve silah üretimi ve ticareti hakkındaki veriler paylaşıldı. 2007 yılında yapılan askeri harcamaların 1.339 milyar ABD doları olduğunu ve bunun %45'inin ABD tarafından gerçekleştirildiğini, Türkiye'nin de 15,7 milyar dolarla dünya sıralamasında on sekizinci ve NATO sıralamasında beşinci olduğu bilgisi verildi. Türkiye'nin silahlanma bütçesi hakkında 2003'te AB'ye uyum yasaları çerçevesinde çıkartılan, TSK bütçesinin Sayıştay tarafından denetlenmesini mümkün kılan düzenleme ile TSK bütçesinin ABD ve AB için de saydam haline geldiğine ve bütçede son yapılan düzenlemelerin daha küçük ve profesyonel bir orduya geçişe işaret ettiğine dikkat çekildi.