Balbay, Özkan ve Haberal'a kapıyı kapatmadı

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum yaptığı açıklamada Balbay, Özkan ve Haberal'ın CHP'den milletvekili olabilecekleri yönündeki iddialara kapıyı kapatmadı. Batum, "Bireysel olarak bunlar tartışılmış olabilir. Tüzel kişilik olarak ise böyle bir karar verildiği zaman sizlere de haber verilir" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Batum, toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Wikileaks belgeleri

CHP'de Wikileaks belgeleri ve belgelerdeki iddialara ilişkin çalışma yapan komisyonun ilk raporunu MYK'ya sunduğunu aktaran Batum, parti olarak bu belgeleri çok önemsediklerini ifade etti.

Wikileaks belgelerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin iddiaların dış basında da tartışıldığını belirten Batum, bunun üzüntü ve utanç verici bir durum olduğunu söyledi.

Batum, şöyle konuştu: "Bunlar, öyle Aşık Veysel'den şiir okuyarak giderilecek şeyler değildir. Kesinlikle değil. Biz, Sayın Başbakan'ın Aşık Veysel'den okuduğu 'Aldanma cahilin kuru lafına, kültürsüz insanın külü yalandır. Hükmetse dünyanın her tarafına, arzusu, hedefi, yolu yalandır' mısralarını çok önemsiyoruz. Bunları keşke Sayın Başbakan ile arkadaşları, daha önceki birtakım davalarda, sadece iddialarla haysiyetleriyle oynanan kişiler konusunda da hatırlasaydı, ne iyi olurdu, diyoruz."

Öğrencilere müdahale
Toplantıda, Başbakan Erdoğan'ın Dolmabahçe'de rektörlerle yaptığı buluşmayı protesto eden gençlere polisin müdahalesinin de ele alındığını bildiren Batum, "Biz, 'İleri demokrasiye geçtik' gibi safsatalarla zaman kaybederken, 'Üstünlerin hukukundan, hukukun üstünlüğüne geçtik' denilirken, inanılmaz bir durumla karşı karşıyayız" diye konuştu.

Öğrencilere yönelik daha önce de benzer müdahaleler yaşandığını ifade eden Batum, olayla ilgili "Türkiye'nin, iktidar tarafından, demokrasi safsatası adı altında totaliter bir rejime götürüldüğünün açık kanıtıdır" ifadesini kullandı.

CHP'nin, gençlerin arkasında olduğunu söyleyen Batum, gençlere hukuksal destek vereceklerini, konuyu araştırma önergesiyle Meclis gündemine taşıyacaklarını kaydetti.

Balbay, Özkan ve Haberal'ın milletvekili adaylığı
Batum, CHP'nin bundan böyle aylık ekonomi bülteni yayımlayacağını ve bu bültenin belli yerlere ücretsiz olarak dağıtılacağını da açıkladı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Batum, Ergenekon davasında tutuklu bulunan Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Mehmet Haberal'ın, 2011 seçimlerinde CHP listelerinden milletvekili yapılacakları iddialarını da cevapladı.

Süheyl Batum, "Böyle bir şey MYK toplantısında konuşulmadı. Bunlar haziran seçimleri yaklaşırken konuşulur, değerlendirilir. Biz de size bilgi veririz. Ama, CHP tüzel kişiliği olarak böyle bir şey tartışmadık. Bireysel olarak bunlar tartışılmış olabilir. Tüzel kişilik olarak ise böyle bir karar verildiği zaman sizlere de haber verilir" diye konuştu.

Olağanüstü kurultay öncesi Baykal ve Sav'la görüşme

Batum, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun 18 Aralıktaki olağanüstü kurultay öncesinde eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav ile görüşeceğini söylediği ifade edilerek, bu görüşmenin ne zaman olacağı sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu'nun görüşmelerin yapılması yönünde bir isteği olduğunu, ancak zamanını konuşmadıklarını kaydetti.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in, CHP'ye katılıp katılmayacağına ilişkin soruya "Ne kadar iyi olur" karşılığını veren Batum, kapılarının CHP'nin ilkelerini benimseyen herkese açık olduğunu vurguladı.

(soL-Haber Merkezi)