Bakanlık da mı "halkı paniğe sevk ediyor"?

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu "halkı korku ve paniğe sevk etmek" suçunda yargılanmayı beklerken, Sağlık Bakanlığı'nın raporu da Hamzaoğlu'yla aynı sonuca ulaştı: Dilovası'nda ölümlerin birinci nedeni kanser.

Radikal gazetesinden Hacer Boyacıoğlu'nun haberi şöyle:

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Türkiye’de bulaşıcı olmayan hastalıklar ve risk faktörleri ile mücadele politikaları’ raporunda Dilovası’na özel bir yer ayrıldı. Ancak Bakanlık, kendi raporunda Kocaeli Dilovası’ndaki kanserin ölümlerde 1 sıraya yükseldiği saptamasında bulunurken, Dilovası’ndaki anne sütünde ve bebeklerin dışkısında normalin üzerinde kanserojen ağır metaller saptayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, yargılanmayı bekliyor. Araştırmasının ilk sonuçlarını ocak 2011’de paylaştığı için “Halkı korku ve paniğe sevk etmekle” suçlanan Hamzaoğlu için 2-4 yıl hapis cezası isteniyor.

2 belediye, 1 daire suçladı
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ve Dilovası Belediye Başkanı tarafından Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na şikayet edilen Hamzaoğlu, süreci “TCK’nın 213. maddesi ile 2-4 yıl arasında yargılanmam talebinde bulunmuşlar. Ayrıca Kanser Savaş Daire Başkanlığı YÖK’e yapmış olduğum araştırmalarla halkı kanserle ilgili yanlış bilgilendirdiğim ve paniğe sevk ettiğim konusunda bir yazı yazmış. YÖK Başkanlığı üniversitemize göndermiş bu yazıyı. Üniversite de bir disiplin soruşturması açılmasını uygun bulmuş” sözleriyle anlatmıştı.

‘Onur Hoca işini yapıyor’
Antalyalı hekimler, akademisyenler ve hukukçular, Hamzaoğlu’na basın toplantısıyla destek verdi. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Hilmi Uysal, “Bir halk sağlığı uzmanı, bir hekim, bir hoca, eğer bir sağlık sorununu tanımlıyor ve toplumu uyarıyorsa mesleki görevini yapıyor demektir” dedi. Hamzaoğlu’na destek için akademisyenler imza kampanyası da yürütüyor.

‘Kanser 1. sıraya yükseldi, çözüm yolu arıyoruz’
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Yasin Erkoç ve Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü daire başkanlarından Nazan Yardım’ın editörlüğünü yaptığı Mayıs tarihli raporda “Bölgede yapılan araştırmalara göre, kanserden ölümlerin kalp damar hastalıklarından ölümlerin önüne geçerek 1. sıraya yerleşti. İl Sağlık Müdürlüğü’nce Kocaeli ilinde 6 ayrı bölgede günlük olarak SO2 ve duman değerleri ölçülmeye başlanmış ve gerekli birimlerle temasa geçilerek sorunun çözümü noktasında işbirliğinin önemi konmuştur” denildi.

Bir bu eksikti: Termik santral
TBMM Araştırma Komisyonu’nun “Sanayi kapasitesi artmasın” dediği Dilovası’nda termik santral planı tepki yarattı. Kibar Holding’in kurmak istediği santrala karşı mitingde yaklaşık 1000 kişi “Ha termik, ha mermi, Dilovası bunu yer mi?” pankartı açtı. Gençler de rap parçalarıyla santral planını protesto etti.