Bakanlığın "hasar tespiti yapamadık" açıklaması bahane

Van'da MEB, tümünün hasarlı olduğu bilinmemesine rağmen Van ve Erciş'te "hasar tespiti yapılamadığı" bahanesiyle okulların açılmasını erteledi. Bu bahane, Bakanlığın bu iki kentteki öğrencilere eğitim hizmeti sağlayamadığı gerçeğinin üzerini örtüyor.

Van il genelinde eğitim ve öğretimin 5 Aralık’ta başlayacağının kararlaştırılması, daha sonrasında ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Van merkez ve Erciş’te okul hasar tespitinin tamamlanmadığı gerekçesiyle bu tarihi bir kez daha ertelemesi üzerine Devrimci Eğitim Şurası Yürütme Kurulu bir açıklama yayımladı. Açıklamada MEB bir an önce eksiklikleri gidermeye, okulların sağlıklı şekilde açılması için sorumluluğa ve ciddiyete davet ediliyor.

Van’da 23 Ekim’de gerçekleşen depremin ardından eğitime ara verilmiş, Milli Eğitim Bakanlığı okulların 5 Aralık’ta açılacağını duyurmuştu. Daha sonra Bakanlık, Van Merkez ve Erciş’te hasar tespit çalışmalarının tamamlanmadığı gerekçesiyle okulların açılmasının tekrar ertelendiğini, diğer ilçelerde 5 Aralık’ta eğitime başlanacağını açıkladı.

Bugün Devrimci Eğitim Şurası Yürütme Kurulu konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. “Bu halde nasıl eğiteceksiniz?” başlığını taşıyan açıklamada “Van ve Erciş’te bütün okulların hasarlı olduğunun bilinmesine rağmen, hasar tespit çalışmalarını bahane kılmak Bakanlığın Van ve Erciş’te eğitimi sürdürecek altyapıyı karşılayamamasının üstünü örtmeyi amaçlamaktadır” denildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hasar tespit çalışmaları tamamlandığında ve hasarlı okullar tespit edildiğinde bu okulların yerinin ne şekilde doldurulacağına ilişkin kamuoyuna henüz herhangi bir açıklama yapmadığının da altının çizildiği açıklamada, Van depreminde Bakanlığın verdiği sınavın en hafifinden binlerce çocuğumuzun en az bir yılının kaybedilmesine yol açtığı, zaten eğitim olanakları açısından en geride olan bölge insanının daha da mağdur hale getirildiği vurgulandı.

Van halkının ve öğrencilerin durumunun yanı sıra Van’da görev yapan öğretmenlerin içinde bulunduğu şartlara da değinilen açıklamada “Van’da görev yapan eğitim emekçilerinin maruz kaldıkları uygulama ise yine bu Bakanlığa yakışır cinstendir” ifadeleri yer aldı. Okulların açıldığı ilçelerde, öğretmenlerin nerede yaşayacaklarına dair bakanlığın bir açıklamasının olmadığını belirten Devrimci Eğitim Şurası, bakanlığın okullar açıldığında gelmeyen veya geciken öğretmenleri görevden atacağını ve olası hiçbir sağlık raporunu ya da mazeret taleplerin ikabul etmeyeceğini bildirmesi suretiyle öğretmenleri bir de tehdit ettiğini vurguladı.

(soL - Haber Merkezi)