Bakan hesabı şaşırdı

Domuz gribi aşısı tartışmaları ile igili bir açıklama yapan Recep Akdağ, bu konuda daha önce yaptığı açıklamaları da yalanladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında domuz gribi aşısı ile ilgli tartışmalara da yanıt verdi. Daha önceki açıklamalarında söylediği bir çok şeyi yalanlayan Akdağ, Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarını da unuttu.

Türkiye'nin satın aldığı 8,4 milyon doz aşının yarısını kullanıldığını belirten Akdağ, aşı çalışmalarının devam ettiğini, söyledi. Domuz gribinden dolayı şu ana kadar 36'sı hamile olmak üzere 600'den fazla vatandaşın hayatını kaybettiğini anlatan Akdağ, "Bunların yüzde 30-35'i tamamen sağlıklı kişiler, genç yaş grubundalar, 50 yaş altındalar." dedi. Aşı kampanyasının başarısız olması konusunda hiçbir açıklamada bulunmayan Akdağ, "8,4 milyon doz aşı aldık. Bunun yarıya yakınını harcandı, 4 milyon doz. Tam rakamını bilmiyorum ama birkaç yüz bin doz bağış yaptık. Çocuklara ikinci doz aşı yapılıyor. Dolayısıyla aşılanan kişi sayısı 2-2,5 milyon civarında" dedi.

Hesap hatası
Yaklaşık 2-2,5 milyon kişinin aşılandığını ancak 4 milyon doz aşı harcandığını söyleyen Akdağ, "İkinci defa aşılananlar olduğu ve kayıplardan dolayı böyle bir rakam ortaya çıkıyor. 10 dozluk bir aşıyı açtığınız zaman bundan en aşağı 2 dozunu kaybedersiniz. Bir köye gidiyorsunuz aşı yapıyorsunuz mesela. 8 kişi çıkmışsa, 10 dozluk aşıdan geri kalanını kullanma şansınız olmuyor. Bunlar diğer aşılamalarda da gördüğümüz normal olaylardır" dedi.

Domuz gribi salgınından sonra 43 milyon doz aşı sipariş ettiklerini belirten Akdağ, "Bu kadar doz aşı 28 milyon kişinin aşılanmasına yetiyordu." dedi. Akdağ'ın uygulanan aşı sayısı ile ilgili açıklamasının, ilk planlanan aşı sayısı ile ilgili değerlendirmesi ile uyuşmaması dikkat çekti. Bu hesaplamalardan hangisinin hatalı olduğu ise bilinmiyor.

"Satan firma ile anlaşırız"
Daha önce elde aşı kalması durumunda bunların firmaya geri verileceğini ve başka aşılar alınacağını söyleyen Akdağ, dünkü açıklamasında "Aşılama çalışmaları sürüyor. Küçük bir miktar artacak ise onu da firma ile aramızda çözeceğiz" dedi. Akdağ'ın bu sözleri ile daha önceki açıklamalarını yalanlayan Akdağ, kendisini ilginç bir şekilde savundu.

Kendilerinden önce yapılan doğalgaz anlaşmalarında da "kullan ya da kullanma" ödeme yapılması şartının yer aldığını söyleyen Akdağ, "Niye? Çünkü doğalgaza ihtiyacınız vardır. Doğalgaza ihtiyacınız olduğu gibi insan sağlığı için gerekli aşıya da ihtiyaç vardır" dedi. Daha önceki açıklamasında yer alan ifadeleri unutturmaya çalıştıran Akdağ'ın böyle bir benzetme ile konuyu değiştirmesi dikkat çekti.

Başbakan'ı unuttu
Toplumun yüzde 40'ının aşılanmasının planlandığını ancak aşılamanın yüzde 5'in dahi altında kaldığını belirten Akdağ, "Aşılanan insanlar içinde domuz gribinden dolayı ölen hiç kimse yok. Milyonlardan bahsediyoruz. Ama Türkiye'de aşılanmayan insanlar içinde 600'ün üstünde insan hayatını kaybetti. Onların üçte biri sağlıklı insanlardı. İnsan sağlığından bahsediyoruz. Bu işlerin speküle edilmesi aslında hiç yakışık almıyor. Bunu kim speküle etmişse zamanında haksızlık yapmıştır. Osman Durmuş da haksızlık yapmıştır, birkaç hoca daha çıktı haksızlık yaptı. Ben Sağlık Bakanlığı olarak konuşmadım ki bunları. 40 kişilik bir kurulun kararlarını ben halkıma anlatıyorum. Türkiye'nin en yetkin, en seçkin hocaları var kurulda" dedi.

Domuz gribi aşısına muhalefet edenleri sayarken Başbakan Erdoğan'ı "unutan" Akdağ, aşılama oranının bu kadar düşük kalmasının baş sorumlusunu da göz ardı etmiş oldu. Erdoğan'ın aşı ile ilgili açıklamalarının toplumu ne kadar etkilediği biliniyor. Erdoğan'ın, Sağlık Bakanı'nı da azarlayan açıklamalarından sonra insanların Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarını ciddiye almamasına karşın Akdağ'ın aşılama oranının düşük olması nedeniyle başkalarını suçlaması dikkat çekti.
(soL - Haber Merkezi)