Bakan denetledi 4 ayrı kaza gerçekleşti!

Çalışma Bakanı, geçen Ağustos ayında 4 ayrı iş kazasının yaşandığı Habaş fabrikasının bu kazalardan 5 ay önce denetlendiğini, fabrikadaki tüm noksan hususların giderildiğini açıkladı. Bu açıklama, "Nasıl oluyor da denetimden 5 ay sonra bu kazalar yaşanıyor?" sorusunu akıllara getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in, sürekli iş kazalarıyla gündeme gelen Habaş fabrikasıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Çelik, önergeye verdiği yanıtta, Habaş'ın 5 Mart-21 Mart 2013 tarihleri arasında denetlendiğini, bu denetimin tespit edilen 9 maddelik noksan husus giderilene kadar devam ettiğini söyledi. Bu yanıt, denetimden yalnızca 5 ay sonra, bir ay içinde aynı fabrikada nasıl dört ayrı iş kazasının yaşanabildiği sorusunu akıllara getirdi.

İzmir Aliağa bölgesinde kurulu olan demir çelik fabrikası Habaş'ta, geçen Ağustos ayında 4 ayrı iş 'kaza'sı meydana gelmiş, bu kazalarda Engin Solmaz isimli bir işçi yaşamını yitirirken, 3 işçi de yaralanmıştı. Engin Solmaz’ın, eski ve arızalı bir makineyle çalışırken yaralandığı ve fabrikada ambulans olmadığı için hayatını kaybettiği kamuoyuna yansımıştı. Aynı fabrikada, Kurban Bayramı'nda da kaza yaşanmış, yine yaralanan işçiler olmuştu. Fabrikada bulunması zorunlu olan ambulansın bulundurulmadığı ve hurda bir aracın hasta nakil aracı olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

TÜZEL MECLİS'E TAŞIDI
HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel,
Bakan Çelik'in yanıtlaması istemiyle soru önergesi vererek, konuyu Meclis gündemine taşımıştı. Tüzel, Bakan Çelik'e özetle şu soruları yöneltmişti:
“-Habaş'tan ayrılmaması gereken ambulans neden orada değildir?
- Engin Solmaz'ın ölümüne, 3 işçinin ağır yaralanmasına, sakat kalmasına neden olan fabrikadaki eski makineler, eski kablolar ve bulundurulması zorunlu olan ambulansı almayan patron hakkında ne işlem yapılmıştır?
-Habaş işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasına uygunluk bakımından kaç kez denetlenmiştir?
-Eksik ve yetersiz ekipmanlarla çalışılmasına, hurdaya çıkacak bir araca hasta nakil aracı vizesi nasıl ve kim tarafından vize verilmiştir? Bunda Bakanlığınızın sorumluluğu nedir?
-İşçiler sık sık iş kazalarına sebep olacak şekilde baskıyla çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade etmektedir. Bu konuda Bakanlığınız müfettişleri işçilerle görüşmüş müdür?

5 YILDA 1 GENEL TEFTİŞ
Bakan Çelik'ten bu önergeye aylar sonra yanıt geldi. Yanıtta, Habaş'ta kuruluşundan bu yana iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftişlerin yapıldığı öne sürülerek bu teftişler şöyle sıralandı: “İşyerinde 2009 yılından itibaren 1 genel, 1 kontrol ve 4 inceleme teftişi yapılmış ve teftiş sonrası düzenlenen raporlarla, tespit edilen mevzuata aykırılıklar için işverene idari para cezası uygulanması veya noksanların giderilmesi için süre verilmesi istenmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun yürürlük tarihi olan 30.12.2012 tarihinden sonra işyeri risk esaslı programlı denetim sürecinde 05.03.2013-21.03.2013 tarihleri arasında yapılan teftişte tespit edilen 9 maddelik noksan husus, işveren tarafından giderilinceye kadar teftiş devam etmiştir.”

Bakan Çelik, Tüzel'in fabrikada ambulansın yokluğuna ve hasta nakil aracına ilişkin sorularını ise yanıtsız bıraktı.