Bakan Çelik'ten skandal savunma: Müfettişlerime soruşturma ideolojikti, izin vermedim

Maden ocaklarındaki denetimsizlik nedeniyle skandal açıklamalara imza atan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, bilirkişinin "kusurlu ve sorumlu" bulduğu kamu görevlilerine soruşturma izni vermemesini "Müfettişlerime soruşturma ideolojikti, izin vermedim" şeklinde savundu.

Soma Katliamı'nda çok sayıda kamu görevlisinin kusurlu bulunduğu iki bilirkişi raporu hazırlanırken, savcılığın soruşturma izni istediği genel müdür ve müfettişler için bizzat Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in izin vermediği öğrenildi. Çelik, soruşturmaya izin vermemesini "Müfettişlerime soruşturma ideolojikti, izin vermedim" şeklinde savundu.

"İdeolojik geldi, izin vermedim"
Hürriyet'ten Nuray Babacan'a konuşan Faruk Çelik, "Savcı, Soma’daki soruşturma için bizden izin istedi. Vermedim, niye vermedim? Olayın faili olarak gösterilen Kasım Özer benim İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürüm. İşçilerin güvenliği ile ilgili mevzuatı hazırlayan adamım, bu işle ne ilgisi olabilir? Bir de 2009 yılından itibaren teftiş yapan tüm müfettişlerin listesini istediler. Madene o tarihte ruhsat verildi diye, bu tarihe kadar hiç kaza olmamış, müfettişlerin ismini niye istiyorsun tabii ki kabul etmedim. Olaya müdahil olmayan kişilerle ilgili istenilen izin bana ideolojik geldi" dedi.

Bakan Çelik, Soma Katliamı konusunda bakanlığın idari soruşturma başlattığını söyleyerek "Ama algı yönetimi yapmak isteyenlere de izin vermem. Biz bakanlık olarak idari soruşturma başlattık. 2014 ve 2014’de Soma denetimlerini yapan iki müfettişle ilgili soruşturma yapıyoruz, bitmek üzere yakında açıklayacağım" ifadelerini kullandı.

Tek sorumlu biz miyiz?
Maden kazalarını önlemek için teknoloji ağırlıklı havza madenciliği, proje madenciliği yapılması gerektiğini söyleyen Çelik, "Ölümleri önlemenin başka yolu yok. Şimdi beni ve benim bürokratlarımı sorumlu tutmak sorunu çözecek mi? Bu tür olayların tek sorumlusu biz miyiz? Tüm muhataplara bakmak lazım. Benim tarafından sadece teftiş var. Bu işin tek tarafı biz miyiz? Kamu sorumlusu dediğiniz de bir tek biz mi aklınıza geliyoruz?" diye konuştu.