Bakan bey size de verelim!

Sağlık Bakanı Akdağ, doğal olduğunu iddia ettiği biber gazının kullanımını savundu.

soL(HABER MERKEZİ) Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Muğla Milletvekili Ali Arslan'ın, ''Toplumsal olaylara müdahalelerde biber gazı kullanılmasına'' ilişkin yazılı soru önergesini, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bilgi notuyla yanıtladı. Akdağ, ''biber gazı, etken maddesinin doğal olması ve insan vücudunda hafif etkilere yol açması nedeniyle, uluslararası alanda kargaşa kontrol (Riot Control) ajanı olarak kullanılmakta ve diğer maddelere nazaran tercih edilmektedir'' dedi.

Biber gazının, biber bitkisinden elde edilen doğal bir madde olduğunu savunan Bakan Akdağ, biber gazının insanda temas ettiği dokularda özellikle göz ve mukozalarda yanma hissi ve ağrı oluşturan bir madde olduğunu belirtti. Recep Akdağ, biber gazıyla temas halinde burun akıntısı, öksürük, hapşırma, göz yaşarması ve gözde yanma gibi belirtiler görüldüğünü bildirerek, yüksek konsantrasyonlarda maruz kalındığında, göğüste sıkışma hissi, solunum sıkıntısı, ağız ve dilde yanma, tükürük miktarında artış ve kusma görülebileceğine dikkati çekti.

Biber gazının etkileri
Biber gazı, kimyadaki adıyla "O-Klorobenzalmalononitril" kısaca "CS" (sies), gözde ve deride yanma hissi yaratıyor. Etkileri arasında göz yaşarması, burun tıkanması, burun ve boğazda şiddetli yanma, şuursuzluk, baş dönmesi ve nefes darlığı, görme bulanıklığı, vücut salgılarının artması, bilinç bulanıklığı, panik, aşırı öfke ve kızgınlık yer alıyor. Aşırı ölçüde maruz kalındığında kusma ve şiddetli öksürüğe neden oluyor. Etkileri çoğunlukla kısa süreli olsa da özellikle solunum, kalp ve deri hastalıkları bulunan kişilerde ciddi sonuçlar yaratabiliyor.

Birinci derecede risk taşıyan gruplar şöyle:

* Astım, amfizem, pnömoni gibi solunum sistemi hastalıkları olanlar,

* Çocuk ve yaşlılar gibi vücut savunma sistemi zayıf olanlar,

* Vücudun savunma mekanizmalarını zayıflatan kronik hastalıkları olan kişiler,

* Gebeler, deri ve göz hastalıkları olanlar,

* Kontakt lens takanlar.

Biber gazının öldürücü etkisine bir örnek 1 Mayıs 2007'de yaşandı. Daha önce by-pass ameliyatı geçirmiş olan 75 yaşındaki İbrahim Sevindik adlı vatandaş, biber gazına maruz kaldıktan sonra geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti.