Bahçeli'den sürpriz 'çocuk affı' teklifi

Devlet Bahçeli, gerilimli Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine bir gün ara verilen 23 Nisan'da düzenlenen resepsiyonda yaptığı "taş atan çocuklar"ı da kapsayan bir "çocuk affı" önerisiyle mavi boncuk dağıttı.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in 23 Nisan dolayısıyla Meclis'te verdiği resepsiyona MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklama damga vurdu. Bahçeli, 23 Nisan Bayramı'nın 90. yılında ''çocuk affı'' çıkarılmasını önererek, hükümetin bu konuyu ele alıp tartışmasında yarar olacağını söyledi.

Bahçeli, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in verdiği resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Devlet Bahçeli, çocuklardaki suçluluk oranının arttığına dikkati çekerek Adalet Bakanlığı'nı bu konuda bir çalışma yapmaya çağırdı.

Bahçeli, "şu an için çocuklardaki suçluluk oranının ne kadar arttığını Adalet Bakanlığı istatistikleri ortaya koymalıdır. Hükümlü ve tutuklu çocukların sayısının ne olduğunu iyi görmelidir. Siyasi iktidarın, çocuk suçlu sayısındaki artışı, hükümlü ve tutuklu çocukların cezaevlerinde karşı karşıya kaldığı sorunları dikkate alarak çocuklarımızı birçok tehlikelerden birçok alışkanlıklarından kurtaracak tedbirleri geliştirmesinde yarar olacaktır. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 90. yılında, bir çocuk affını düşünmek kanaatimce çok isabetli olur. Hükümetin bunu ele alıp tartışmasında yarar vardır" diye konuştu.

"'Taş atan çocuklar' da..."
Hükümete teklif ettiği "çocuk affı"nın, sadece taş atan çocukları mı yoksa her çocuğu mu kapsaması gerektiğine ilişkin soru üzerine Bahçeli, "çocuk, çocuktur. Çocuk suçlusu, bu tabirle ifade ediliyorsa, taş atanı da atmayanı da başka türlüsü de, ne kadar suçlu çocuk varsa hepsini dikkate alarak üçüncü bir yaklaşım içerisinde çocuklarımızı suçlu olmaktan ve suçluluk içerisinde ezilip daha kötü yollara sapmadan kurtarmak lazım. 90. yıla bir anlam kazandırılacaksa, bunun yapılması lazım" dedi.

"'Asar mısın, keser misin'le olmaz"
Konuşmasında, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 23 Nisan vesilesiyle koltuğunu temsili olarak bıraktığı çocuğa sarf ettiği "artık yetki senin, asarsın kesersin, her şeyi yaparsın" sözlerine göndermede bulunmayı ihmal etmeyen Devlet Bahçeli, "küçük bir çocuğa şiddet içeren tavsiyelerde bulunmak, kanaatimce doğru değildir. 'Asar mısın, keser misin'le bu işler olmaz" diye konuştu.

Bahçeli, MHP'nin çocuk affına yönelik bir teklif verip vermeyeceğinin sorulması üzerine, ''Bu hükümetin görevi. Biz görüşümüzü söylüyoruz. 90. yılda çocuk ve çocukların sorunlarının ve bu sorunlarının çözüm yollarını düşünen sempozyumlar, toplantılar yapılmaktadır. Toplantılarda ortaya konulanlar dikkate alınmalıdır. Bunun Siirt'i, İstanbul'u, şurası, burası olmasın. Çünkü, suçlu çocuk, her tarafta gittikçe sayı olarak artıyor" açıklamasında bulundu.

Mehmet Ali Şahin: Hükmetin işi kolaylaşır
23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle verdiği resepsiyonda gazetecilerin, Devlet Bahçeli'nin önerisi hakkında ne düşündüğünün sorulması üzerine, "Bahçeli'nin bu konuda böyle açıklama yapmış olması bana göre kendileri açısından da doğrudur ve hükümetin işini de kolaylaştıracaktır. Hükümetin bunu kısa sürede değerlendirmesinde yarar olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Hükümetin gündeminde çocuklara af değil, "daha hafif cezalar" var
Resepsiyonda bulunan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, gazetecilerin aynı yöndeki sorusuna daha temkinli yaklaşarak, "af çok tartışmalı bir konu... Kapsamlı bir değerlendirmeyi gerekli kılar. Bu konuda zaten bir düzenleme yapılacak, konu Meclis'in gündeminde. Çocuk suçlarının daha hafif cezalar almalarını sağlayacak düzenlemeler yapılıyor'' yanıtını verdi.

"Taş atan çocuklar" Meclis önünde "eylemde"ydi
23 Nisan Bayramı'nın kutlandığı dün gündüz saatlerinde ise "taş atan çocuklar"ın Meclis önünde eylemi vardı. Adana'dan gelen "toplumsal olaylara karıştığı ve polise taş attığı için" yargılanan ve yargılanması süren bir grup çocuk, BDP'li milletvekiller Bengi Yıldız ve Ayla Akat Ata ile Meclis'in Dikmen Kapısı'nda basın açıklaması yaptı. Meclis Başkanı M. Ali Şahin'in talimatıyla hediye çanta dağıtılan çocuklar, çantaları önce kabul etti sonra da, "arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Çanta istemiyoruz." diyerek, çantaları otobüsten aşağı attı.

Ayla Akat Ata, kendilerinin çocukların duygularına tercüman olmaya çalıştığını, ancak çocukların duygularını bu şekilde gösterdiğini söyleyerek, çocukların bu davranışında "yoruma açık bir durum olmadığı"nı belirtti ve "milletin iradesi Meclis'in önünde, bunun gerçekleşmesi biz siyasetçiler açısından utanç verici bir durum" dedi.

(soL-Haber Merkezi)