Bahçeli'den Gül'e "Kürt sorunu" tepkisi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununa dair yaptığı açıklamalara tepki gösterdi.

soL (HABER MERKEZİ) MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt sorunu Türkiye'nin birinci sorunudur" şeklindeki açıklamasına tepki gösterdi.

Gül'ün açıklamalarını "sorunlu" ve "izaha muhtaç" olarak değerlendiren Bahçeli, Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'nın Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliğini temsil ettiğini, Gül'ün açıklamalarını sorunlu ve izaha muhtaç bulduklarını kaydetti. Bahçeli, Gül'ün 'devlet katında mutabakat bulunduğu'nu söylemesinin konuya dahil bütün anayasal organları bağlayıcı anlam kazandığını söyledi. Bahçeli, "İddia edilen bu mutabakatın niteliği, içeriği ve tarafları bir an önce açıklanmalıdır. Bu mutabakatın içinde yer alanların anlaştıkları zeminin ne olduğunu kendi adlarına açıklamaları Türk milletine karşı tarihi sorumluluğun bir icabıdır. Başbakan'ın sutre gerisine çekilerek kamuoyunun psikolojik olarak hazırlanması sürecini izlediği bugünkü ortamda, Sayın Cumhurbaşkanı'nın ön safta yer alarak Türk toplumuna şifreli mesajlar vermesi, bu konuda bir rol paylaşımının yapıldığını da akla getirmektedir" dedi.

Konuşmasında geçen hafta yaşanan Mardin Mazıdağı ilçesi Bilge Köyü'ndeki katliamı da değerlendiren Devlet Bahçeli, yaşanan vahşetin toplumun her kesiminde haklı bir infiale ve tepkiye yol açtığını ve sözde töre ve inanç adı altında maskelenmeye çalışılan anlayışın sorgulandığını kaydetti.

Bahçeli, "Kendinden menkul namus ve ahlak kavramlarına sığınılarak işlenen cinayetlerin, insanları bu caniliğe kadar götüren ahlaki, vicdani, dini ve hukuki çöküntünün nedenleri mutlaka her yönüyle araştırılmalıdır. Zira, hiçbir mazeret, insanların birbirlerini öldürmelerinin meşruiyet gerekçesi veya bahanesi olmayacaktır. Bu acilen ele alınması gereken yalnızca kriminal anlamda değil aynı zamanda ciddi bir toplumsal sorunla karşı karşıya olduğumuzu açıkça göstermektedir" dedi.

Bahçeli katliamın ardından tartışmaya açılan koruculuk sistemini savunarak "Vatana bağlılığın en önemli göstergesi olarak şehadeti göze almış insanların bu kahramanlıklarını ve fedakarlıklarını görmezden gelerek işlenmiş bir suçtan toptancı hükümler çıkartmak kabul edilmesi mümkün olmayan bir yanılmadır. Ve bu konuda hala koruculuğun kaldırılması için ısrarcı olmak PKK'nın yıllardır ve her platformda üzerinde durduğu siyasallaşma taleplerinden birinin bilerek veya bilmeyerek avukatlığına soyunmak anlamını taşıyacaktır" dedi.