Babacan Gürcistan'a NATO aşkı ile bağlı

Ali Babacan bugün yapılacak olan NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Gürcistan mesaisini tamamen NATO üzerine kurdu. Babacan'ın yanı sıra Merkel de çözüm yolu olarak NATO'yu işaret etti.

soL (HABER MERKEZİ) Bugün düzenlenecek olan ve Gürcistan'daki son gelişmeleri gündemine alacak olan NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Babacan, pek çok isim ile Gürcistan'daki son duruma dair temaslarda bulundu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Babacan son 2 günde, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, AB Dönem Başkanı Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Almanya Federal Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ve AGİT Dönem Başkanı Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb ile telefon görüşmeleri yaptı.

"Görüş alışverisinde" bulunulmuş

Açıklamada Babacan'ın "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a refakaten Moskova ve Tiflis'e yaptıkları ziyaretlerle ilgili izlenimlerini aktararak, kalıcı ateşkesin sağlanması için gerekli çalışmaları gözden geçirip, barış ve istikrarın muhafazası için atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulunduğu" belirtildi.

Açıklamada yer alan önemli bir nokta da, görüşmelerde Babacan'ın BM Güvenlik Konseyi, AB, NATO, Avrupa Konseyi ve AGİT'in olası rolleri hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye'nin sürece yapmakta olduğu katkıların belirtilmesi.

NATO Gürcistan için toplanıyor
Gürcistan'daki son gelişmeler için düzenlenecek olan ve Gürcistan'daki mevcut durum ile bunun bölgesel istikrar ve güvenlik üzerindeki yansımalarının ele alınacağı söylenen toplantıya dair Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada "Ülkemiz, dostane ilişkiler sürdürdüğü bölge ülkelerinin aralarındaki sorunlara siyasi ve diplomatik yollardan çözüm bulmaları gerektiği görüşündedir" denildi. Açıklamada ayrıca, Türkiye'nin, gerek ikili temelde gerekse "NATO dahil" uluslararası toplumla birlikte barışçı çözüm ve kalıcı istikrar sağlanması yönündeki katkılarını sürdüreceğini kaydedildi.

Merkel de NATO dedi
Gürcistan'da yaşananlara çözüm olarak NATO'yu öne süren bir diğer isim de Almanya Başbakan'ı Angela Merkel. Tiflis'te Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile bir araya gelen Merkel bu ülkenin NATO'ya üye olmasını desteklediklerini belirtti.

Merkel, "Gürcistan'ın NATO'ya üyelik yolunda olduğunu" ve bu yolculuğa ülkesinin güçlü bir destek verdiğini belirtti. Merkel, Rus ordusunun bombardımanıyla tahrip edilen Gürcü ordusunun yeniden yapılanması için NATO'nun yardım etmesini de önerdi.