Avukata karakol işkencesi

ÇHD Sakarya temsilcisi avukat Harika Günay Karataş, karakolda polislerin saldırısına uğradı, kelepçelenerek gözaltına alındı. Sabaha dek karakolda tutulan ve çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan Karataş, avukatlara gözdağı verilmek istendiğini vurguladı.

Selin Asker - soL

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Sakarya temsilcisi avukat Harika Günay Karataş karakolda saldırıya uğradı. Hakkında yakalama kararı olduğu iddiasıyla yaka paça gözaltına alınan Karataş çıkarıldığı mahkemenin ardından dün sabah serbest bırakıldı. Görüştüğümüz avukat Karataş, yaşadığı saldırıyı “avukatlara gözdağı vermek” olarak yorumladı.

Geçtiğimiz akşam Cumhuriyet Polis Karakolu önünden geçerken önce “vatan haini” şeklinde tanımadığı bir kişi tarafından sözlü saldırıya uğradığını belirten Karataş, şikayetçi olmak için girdiği karakolda da gözaltına alındığını ifade etti. Karataş, yaşadıklarını “Bir müvekkilimin hakkımda yaptığı şikayetle ilgili yakalama kararım olduğunu söylediler ancak bu karar bana tebliğ edilmemişti. Ben de suçüstü haricinde avukatların gözaltına alınamayacağını söyledim ve yarım saat kadın polisin gelmesi için alıkonuldum. Sivil kıyafetli bir kadın geldi, kimliğini göstermesini istedim göstermedi, kelepçelediler, kollarımdan ve bacaklarımdan merdivenlerde sürükleyerek araca bindirdiler, sabaha dek telefon hakkım dahi kullanılmadı” diyerek anlattı.

'Halk düşmanları'
Kollarında ve bileklerinde şişkinlikler olduğunu, sağlık kontrolünde darp raporu aldığını ve çıkarıldığı mahkemece de dün sabah saatlerinde serbest bırakıldığını ifade eden Karataş, saldıran polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Avukat Karataş, yaşananları “Avukatlara gözdağı verilmek isteniyor. Nefret ve şiddet söylemlerinin artması neticesinde hakkını arayanlara dayanamama gibi bir halleri var. Emir aldıkları zihniyetin yansıması bunlar, halk düşmanı. Tüm avukatlara dönük sindirme politikası bu. Soma’da da gördük, avukatları gözaltına aldılar, adliyede darp ettiler. Bu olanları normalleştirmek istiyorlar” dedi.

Yerel seçimlerde HDP’nin Sakarya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Karataş, kamuoyunda da genişçe yer bulan cinsel istismara uğrayan 14 yaşındaki Ö.C.’nin de avukatlığını yapmıştı.