Avcı: JİTEM’in üç olayına şahit oldum

Şırnak'ta işlenen cinayetleri araştıran mahkemeye ifade veren Hanefi Avcı, eski HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ı JİTEM'in öldürdüğünü iddia etti.

Şırnak’ta 1993-95 yılları arasında işlenen cinayetlerden sorumlu tutulan ve aralarında eski Kayseri İl Jandarma Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak ile itirafçıların da bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Duruşmada, sanıklardan Hıdır Altuğ'un kendisini bazı askerler aleyhinde ifade vermesi için yönlendirdiğini iddia ettiği "Devrimci Karargah" davasında tutuklu yargılanan eski emniyet müdürü Hanefi Avcı da hazır bulundu. Avcı, Hıdır Altuğ'un iddiaları ve JİTEM hakkındaki soruları yanıtladı.

'Üç olaya şahit oldum'
Diyarbakır’da görev yaptığı dönemde Siirt Emniyet Müdürü Recep Güven’in kendisinin emrinde komiser rütbesiyle görev yaptığını söyledi. Güven ile 2005 yılından sonra hiç görüşmediklerini, aralarında bir soğukluk olduğunu anlatan Avcı, "Hıdır’ı tanımam. Kendisine bir telkinde bulunmadım. Ben Diyarbakır’da görev yaptığım dönemde OHAL Valiliği’nin bana verdiği görevle, itirafçıların sosyal sorunları ile ilgileniyordum" dedi.

Müdafi avukatlarının JİTEM ile ilgili sorularını da yanıtlayan Avcı, bu yapının içinde olanların kanun dışına çıkmaya müsait yapıda olduklarını, radikal kararlar alabileceklerini söyledi. Avcı şöyle devam etti:

"Ben bu konuda daha önce Susurluk Komisyonu’na ifade verdim. Ben ’JİTEM var’ dediğim için yargılandım. Ben burada görev yaparken, Cem’ler (Cem Ersever), Arif’ler (Arif Doğan) burada görev yapıyordu. Başlarında Cem vardı. Kendilerini öyle tarif ediyorlardı. Anladığım kadarıyla, ben burada görev yaptığım dönemde Jandarma Asayiş Bölük Komutanlığı içerisinde yerleri vardı. Alay Komutanlığı’nda da yerleri vardı. Orada askerlik yada sivil memur olarak görev yapıyorlardı. Biz bazı toplantılarda bir araya geliyorduk. Ankara’da Altınpark’ta da yerleri olduğunu biliyorum. Terörle mücadelede yasalarının dışına çıkarak terörle mücadele edenlerin, terörün anlayacağı dilde davranmaya yatkın kişiler olduğunu görüyordum. Zaman zaman kanuna aykırılık durumu vardı. Biz kendi mıntıkamızda olaya müsaade etmezdik. Benim dönemimde üç olaya şahit oldum. Aynı grup tarafından yapıldığını düşünüyorum. Ofis Semti’nde bir avukatın arabasının bombalanması olayı vardı. O olaydan sonra kaçan bir araç durduruldu. Araçtan bulunanların kendilerini JİTEM’ci olarak tanıttıklarına dair bir anons yapıldı. Vedat Aydın olayını soruştururken de buraya doğru gittiğini gördüm. Bunu ilk olarak Susurluk Komisyonu’nda söyledim. Birde gazete bürosunun bombalanması olayı vardı."

Sanık avukatlarının, Avcı'nın kitabında geçen "Özel yetkili mahkemeler başka amaçlar için çalışıyor" düşüncelerinin "bir bilgiye dayanıp dayanmadığı" sorusu üzerine ise, Avcı "Kitabında yazdıklarının arkasında olduğunu" söyledi.

(soL - Haber Merkezi)