Atalay: Türkiye sabrının çok sınırında

Türkiye’nin Irak’ta güvenlik şeridi talep ettiği iddiasını reddeden İçişleri Bakanı Atalay, “Türkiye burada sabrının çok sınırındadır” dedi.

Bursa İnegöl’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Türkiye’nin Irak sınırında bir güvenlik şeridi talep ettiği iddialarını yalanladı.

Kendi beyanlarında böyle bir konu olmadığını belirten Atalay, “Dün sadece bir yerde, Kızıltepe'deydi sanıyorum, bir soru olarak geldi. Ben de cevaplamadım. Çünkü dar bir vakit vardı. Yürüttüğümüz çalışmaların hepsi birbiri ile irtibatlıdır. Yani Türkiye'ye dönük terör, kendi komşularımızla, Avrupayla, Amerikayla irtibatlıdır. Hepimiz bunu biliyoruz. Irak ve Suriye faktörü vardır. İran vardır. Bütün Avrupa ülkeleri hemen hemen veya bir çoğunluğu zeminidir, finans kaynağıdır, örgütlendiği yerlerdir. Amerika, artık tabi Irakta belli bir konumdadır. Dolayısıyla hepsi birbiriyle irtibatlıdır. Cumhurbaşkanımız, dış işleri bakanımız, başbakan yardımcımız da Amerikadaydı. Amerikan yönetimi ve değişik ülkelerin yönetimleriyle bunları görüştüler” dedi.

Alman İçişleri Bakanı’na büyük bir dosya verdiği ve Almanya’dan çok beklentilerinin bulunduğunu söyleyen Atalay, Irak ve Suriye ile konuşmaların daha somut çizgide olduğunu belirtti.

Amerikalılara Afganistan iması
Atalay’ın sözleri, ABD’lilere “Siz nasıl Afganistan’a girdiyseniz, biz de Irak’a gireriz” imasında bulunduğu izlenimi uyandırdı. ''Bu devirde hiçbir ülke, diğer bir ülkeye terör götüren bir organizasyonu kendi ülkesinde barındıramaz'' diyen Atalay, Amerikalılarla konuşurken ''siz farz edin ki güney komşunuz Meksika'da, Kuzey Irak'takine benzer, Kandil'e benzer bir terör kampı var. Orada eğitiliyorlar ve gelip ülkeniz Amerika'da terör yapıyorlar. Ne yaparsınız? Siz Afganistan'a niçin gittiniz? Ülkenize terör geldi diye gittiniz'' dediğini bildirdi.

“Türkiye burada sabrının çok sınırındadır” diyen Atalay, “Biz Türkiye olarak kendi yapacaklarımızı zaten yapıyoruz. Büyük bir demokratikleşme süreci yaşıyoruz. Ama terör boyutuyla ilgili de hiçbir kimsenin burada en küçük bir müsamahası olamaz. Türkiye artık bunu başaracaktır” diye ekledi.

Gazetecilerin ''PKK'nın eylemsizlik planını bir ay daha uzattığını ve BDP'nin de bir yol haritası önerdiğini'' hatırlatması üzerine Atalay, kendi programlarıyla meşgul olduklarını söyledi.

(soL - Haber Merkezi)