Askerlerin masraflarını Türkiye karşılayacak

Patriot bataryaları dün aktif hala getirildi. Patriotlarla birlikte Türkiye'ye gelen askerlerin masraflarını Türkiye karşılayacak.

Türkiye’ye yerleştirilen Patriot bataryaları dün saat 10.00’da aktif hale getirildi. Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş’da konuşlandırılan 6 Patriot bataryasının kontrolü NATO’da olacak.

Patriot bataryaları ile birlikte gelen askerlerin iaşe ve konaklama masraflarının ise Türkiye tarafından karşılanacağı öğrenildi.

Cumhuriyet’e konuşan ABD’li Batarya Komutanı Yarbay Charles Branson, “Askerlerimizi Türk gelenek ve kültür yapılarına göre uyardık. Alkol kullanmayacaklar. Atatürk, Türk bayrağına saygı ve Antep’in tarihi konusunda askerlerimize brifing verdik. Ayrıca onlardan ABD’de kadınlara rahat davrandıkları gibi Türkiye’de davranmamaları noktasında uyardık” dedi.

Gaziantep’teki ABD askerlerinin, geçtiğimiz günlerde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı ve bir NATO askerinin başına çuval geçirilmesi nedeniyle korku içerisinde olduğu öğrenildi. Orduevinde konaklayan askerlerin şimdilik şehir merkezine inmeleri yasaklandı. ABD askerlerinin korunması için yoğun güvenlik önlemleri alındığı, zehirlenme tehdidine karşı da şimdilik ABD’den getirilen kumanyaların askerlere dağıtıldığı belirtildi. Güvenlik keşifleri tamamlandıktan sonra ABD’lilerin Gaziantep’te şehir merkezine inebilecekleri belirtildi.

Patriotlarla ilgili bilgilendirmede, Genelkurmay Basın Koordinasyon Merkezi Sözcüsü Kurmay Binbaşı Cengiz Alabacak, NATO Sözcüsü Polonyalı Yarbay Dariusz Kacperczyk ve ABD Türkiye Patriot Güçleri Komutanı John Wanat da hazır bulundu.