'Arap Devrimleri'nin trajedisi: 20 Dolara kendi devriminizi seyredin!

‘Arap Baharı’nın başladığı ülke Tunus’un devrik lideri Bin Ali’nin bir servet değerindeki lüks eşyaları satışa çıkarıldı. Tunuslular ise kendi devrimlerinin başarısını görmek için "sadece" 20 dolar ödemek zorunda. Bu rakam ise bakın bize neyi hatırlattı!

Bundan yaklaşık 2 sene önce Tunus’ta başlayan olaylar bütün bir Ortadoğu coğrafyasında domino etkisi ile yayılmış, literatüre “Arap baharı” olarak geçen ve bölge liderlerinin onlarca yıllık hâkimiyetini bir şekilde sonlandıran bir sürece evrilmişti.

“Bir şekilde” ifadesini kullanmamızın sebebi ise 2 sene içinde Ortadoğu'da, kimilerinin iddia ettiği gibi devrimci bir dönüşüme değil, emperyalizmin bölgeyi yeniden düzenlediği bir sürece tanıklık etmiş olmamız. Ancak bu ülkede yaşananlar, devrim miydi değil miydi tartışması uzun süre devam etti ve bazıları tarafından hala ısrarla sürdürülmeye çalışılıyor. Çok yazıldı çizildi, tekrar bu tartışmaya girmeye gerek yok. Libya’nın üstüne yağan NATO bombaları, Müslüman Kardeşler gericiliğinin bölgenin yükselen gücü haline gelmesi ve bugün Suriye’de olanlar devrim tartışmalarını da büyük oranda sonlandırdı.

Bugün Vatan gazetesindeki bir haber ise 2 senedir devam eden bu tartışmalar sırasında “Devrim” kavramının ne kadar ucuz kullanıldığını tam bir kara mizah örneği ile bir kez daha gösterdi.

Habere göre Tunus’u 23 yıl yöneten ABD işbirlikçisi Zeynel Abidin bin Ali’nin ve şatafatıyla ünlü eşi Leyla’nın el konulan lüks eşyaları bir fuarda satışa sunuldu. Fuarda neler yok ki “29 lüks otomobil, değeri milyon dolarlarla ölçülen 300 parça değerli taşlardan oluşan mücevher setleri, her biri binlerce dolarlık çanta ve aksesuar, çini, porselen ev eşyaları ile tarihi eserler” Satışa çıkarılan eşyaların toplam değerinin 20 milyon avro olduğu söyleniyor.

Haberde geçen bir ifade ise özellikle dikkat çekici: “Bu görkemli eşyaları satın almaya parası olmayan Tunuslulara da 20 dolarlık giriş ücreti karşılığında eski liderlerinin nasıl bir lüks içinde yaşadığını görme fırsatı sunuldu”

Bundan iki yıl önce kendini yakarak tüm Arap coğrafyasını etkisi altına alan olayların başlamasına sebep olan Tunuslu emekçi Buazizi sokak satıcısıydı ve zabıta ondan, ancak günlerce çalışarak kazanabileceği bir miktar olan 14 dolar rüşvet istemişti. Buazizi ise çaresizliğini, bedenini ateşe vererek anlatmıştı tüm Dünya’ya.

Şimdi bu olayın ardından 2 yıl sonra devrim yapıldığı söylenen Buazizi’nin ülkesinde, halkın kaçmak zorunda bıraktığı Diktatör’ün yıllarca emekçilerden çaldığı mallar, Tunus’un, kendisine AKP’yi örnek aldığını söyleyen gerici iktidarı El Nahda iktidarının Başbakan’ı tarafından Tunuslu para babalarına satmak için açılan fuarda satılacak. Bu lüks salona girip, satışa çıkarılan eşyaları görmenin bedeli ise “sadece” 20 dolar...

Eğer Tunuslu bir emekçi, tüm olayların başlamasına neden olan Buazizi’nin zabıtaya rüşvet vermek için bulamaması sebebiyle kendini yaktığı kadar bir ücreti verebilirse “devriminin” ne kadar başarılı olduğunu görme şansına erişecek!

Bu lüks eşyaları kim mi satın alacak, orasını karıştırmayın!

Volkan Algan -soL