Anketler yeniden gündemde

Yaklaşan yerel seçimlerde aday belirleme yöntemi olarak kimi siyasi partilerin ve aday adaylarının başvurduğu anket çalışmaları, seçim propagandasının önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor.

soL (HABER MERKEZİ)&nbspAnkara B&uumly&uumlkşehir Belediye Başkanı adaylığı ge&ccediltiğimiz g&uumln ilan edilen Melih G&oumlk&ccedilek &uumlzerinden y&uumlr&uumlt&uumllen tartışmalar nedeniyle&nbsp&ccedilok sık g&uumlndeme gelen anket &ccedilalışmaları, Mart 2009 yerel se&ccedilimlerinin &oumlzg&uumln y&oumlnlerinden biri&nbspolmaya aday g&oumlr&uumln&uumlyor.

B&uumly&uumlk &oumll&ccedilekli mali kaynakların aktarıldığı tahmin edilen anket ve araştırmalar, AKP ve CHP gibi belli başlı siyasi partilerin,&nbspkimi zaman parti tabanından gelen ve merkezi eğilime aykırı g&oumlr&uumlnen seslerin susturulması, &ccediloğunlukla&nbspda&nbspse&ccedilim propagandası y&oumlntemi olarak benimsendiği&nbspbelli olan bir &quotdemokrasi&quot oyununa se&ccedilmenlerin de&nbspkatılabilmesinin aracı olarak kullanılıyor.&nbsp

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, &quotAKP olarak, bizim tercihimiz de halkımızın tercihine paraleldir&quot ifadesi, hem bu demokrasi oyununun&nbspg&oumlstergesi ve hem de&nbspkimi aday adayları AKP&nbsptabanı ve yetkili kurullarında&nbspsıkıntı yaratsa da, &quothalkın tercihine g&oumlre karar verdik&quot mesajını vermesiyle, se&ccedilimlerde yaşanması olası bir başarısızlığın maliyetinin kimin &uumlzerine yıkılacağına işaret ediyordu.&nbsp

AKP'nin son 15 g&uumln i&ccedilerisinde beş ayrı anket yaptırdığı Melih G&oumlk&ccedilek'in kişisel oyunun AKP'nin oyundan d&uumlş&uumlk &ccedilıkmasının, adaylığını geciktiren en ciddi fakt&oumlr olarak g&oumlr&uumllmesi bir yana, Erdoğan'ın, &quotbu kez adaylar partiyi değil, parti adayları s&uumlr&uumlkl&uumlyor&quot diyerek anket sonu&ccedillarından duyduğu memnuniyetsizliği de ifade ettiği belirtiliyor.

Anket piyasası
Siyasi partilerin &quot&ccedilalıştığı&quot anket şirketleri, piyasadaki irili ufaklı pek &ccedilok şirketten &quotb&uumly&uumlkler&quot klasmanında yer alanlar... Bu klasmandaki şirketlerin, &quotsiyasi duruş&quotları konusunda bug&uumlne dek oluşturdukları izlenimler,&nbsp şu veya bu parti tarafından tercih edilmelerinde belirleyici oluyor.&nbspMaliyeti karşılama olanağı olan aday adaylarının ise, parti b&uumlt&ccedilesine oranla olduk&ccedila m&uumltevazi kalan b&uumlt&ccedileleri nedeniyle,&nbspancak ismi pek duyulmamış şirketlere başvurdukları g&oumlzleniyor.

ANAR, KONDA, A&ampG, POLLMARK, Denge, METROPOLL, gibi b&uumly&uumlklerin yanı sıra, &quotAKP &oumlnde gidiyor&quot gibi kısa &oumlzetleri basına ge&ccedilen &quotk&uuml&ccedil&uumlkler&quot de, araştırma y&oumlntemlerinin g&uumlvenilirliğinden &ccedilok, &quotşok&quot sonu&ccedillarıyla pazarda yer tutmaya &ccedilalışıyor. Marmara Sosyal Araştırmalar Tanıtım ve Danışmanlık gibi birtakım şirketlerin &oumlne &ccedilıkmaya &ccedilalıştığı g&oumlzleniyor.&nbsp

AKP hangi anket şirketleriyle &quot&ccedilalışıyor&quot
AKP'nin ve Erdoğan'ın&nbspMelih G&oumlk&ccedilek'in adaylığı konusundaki&nbspteredd&uumld&uumln&uuml sonuca bağladığı ileri s&uumlr&uumllen anketleri yapan şirketler, ANAR, Denge Araştırma Şirketi&nbspve POLLMARK idi. İ&ccedilişleri Bakanı Beşir Atalay'ın eski ortaklarından olduğu ANAR şirketine ikinci kez yaptırılan son anketin G&oumlk&ccedilek'i &oumlnde g&oumlsteren&nbspsonu&ccedillarının parti MYK'sının &oumln&uumlne konmasıyla, son karar da verilmiş oldu. AKP&nbspyanlılığı a&ccedilık&ccedila bilinen bu şirketin, en fazla da parti i&ccediline seslenen&nbspanket sonu&ccedillarından kimsenin kuşku duymaya yeltenmediği g&oumlr&uumlld&uuml.

ANAR'ın Genel M&uumld&uumlr&uuml İbrahim Uslu , kısa bir s&uumlre &oumlnce de, Prof. Dr. Binnaz Toprak'ın tartışma yaratan &quotmahalle baskısı&quot konulu araştırmasını ilk yorumlayanlardan&nbspbiri&nbspolmuş, &quotg&oumlr&uumlnen o ki marjinal denekler bulmak i&ccedilin &oumlzel bir gayret sarf edilmiş ve &ccedilalışma bilimsel olma vasfını yitirmiştir&quot iddiasında bulunarak AKP'ye y&oumlnelebilecek eleştirileri &quotbilimsel&quot olarak bertaraf etme işini &uumlstlenmişti.

Denge Araştırma Şirketi,&nbspBaşbakan Erdoğan i&ccedilin &oumlzel anket &ccedilalışmaları yapan bir şirket. Y&oumlnetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Yıldız'ın&nbspTayyip Erdoğan'la ilk siyasete atıldığı yıllardan beri &ccedilalıştığı şirkette, AKP İstanbul Milletvekili Zeynep Karahan Uslu da danışmanlık yapıyor.&nbsp AKP'ye &oumlzel servis yapan Denge Araştırma Şirketi,&nbspse&ccedilmen davranışları, siyasi parti imajı, lider pop&uumllaritesi, siyasi s&oumlylem analizi, &uumllke g&uumlndemi araştırması ve&nbsptoplumsal eğilimler araştırması gibi &ccedilalışmalar yapıyor.

POLLMARK Piyasa ve Kamuoyu Araştırmaları Şirketi, 2003 yılında, İbrahim Dalmış, Ertan Aydın, şimdinin Y&OumlK Başkanı Yusuf Ziya &Oumlzcan, halen Zaman gazetesinde k&oumlşe yazarı olan İhsan Dağı tarafından kuruldu.&nbspAKP'ye yakınlığı&nbsp&oumlteden beri bilinen şirket, Cumhurbaşkanlığı se&ccedilim s&uumlrecinde AKP tarafından, parti teşkilatı, belediye başkanları ve milletvekillerine anket uygulanması&nbspişi verildiği i&ccedilin o d&oumlnemde AKP'nin en &ccedilok g&uumlvendiği şirket olarak tanındı.