Anayasa değişikliği görüşmelerinde 'türban'

AKP'nin Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin dördüncü gününde üç madde daha referandum barajı olan 330 oyu geçerek kabul edildi. MHP ile AKP arasında yaşanan "türban" tartışması dikkat çekti.

Meclis Genel Kurulu'nda devam eden Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin dünkü bölümü yine yoğun ve tartışmalı geçti. Dün paketin 9, 10 ve 11. olmak üzere üç maddesi daha kabul edildi. AKP'nin önerdiği ve kendi oylarıyla kabul ettirebildiği görüşme takvimi Meclis'teki diğer partilerin yoğun eleştirilerine uğramasına rağmen şimdilik önemli bir aksama yaşanmadan devam ediyor. CHP, BDP ve DSP oylamalara katılmama, MHP ise oylamalara katılarak ret oyu verme tavrını sürdürüyor.

Dün sabah 11.00'da çalışmaya başlayan Meclis'te, CHP ve MHP'nin grup önerilerinden sonra geçilen Anayasa değişiklik teklifinin, Anayasa'nın "Dilekçe Hakkı" başlıklı 74. maddesinde değişiklik ve "kamu yönetiminde hesap verebilirliği ve şeffaflığı artırmak amacıyla bağımsız bir 'Kamu Denetçiliği Kurumu'nun (Ombudsmanlık) kurulması"nı öngören 9. maddesi 334 kabul oyu aldı. 406 milletvekilinin katıldığı gizli oylamada bu maddeye verilen ret oyu ise 70 oldu. Ombudsmanlık kurumunun, AB'ye uyum başlıklarından biri olduğu biliniyor.

Anayasa değişikliği teklifinin, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinde değişiklik öngören 10. maddesinin oylamasına 408 milletvekili katılırken, 335 kabul, 70 ret oyu verildi. Maddeyle, Anayasa'nın 84. maddesinin "Beyan ve eylemleriyle partisinin temelli kapatılmasına neden olan milletvekilinin, milletvekilliği sona erer" şeklindeki son fıkrası yürürlükten kaldırılarak, milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması sona erdiriliyor.

Teklifin, gizli oylamaya katılan 409 milletvekilinin 338'inin "evet" oyu verdiği 11. maddesi ise Meclis Başkanlık Divanı'nın görev süresine ilişkin değişiklik öngörüyor. 11. maddeye göre, TBMM Başkanlık Divanı'na ilk seçilenlerin görev süresi iki yıl olacak. İkinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.

Meclis Başkanı Şahin'e yine "hükümet sözcülüğü" suçlaması
Meclis Genel Kurulu'nda dün de muhalefet tarafından Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in oturumu taraflı yönettiği eleştirileri yapıldı. Şahin, "hükümet sözcüsü" gibi davranmakla suçlandı. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de bu yöndeki eleştirilerine devam etti. AKP'lilerin Genç'e tepki göstermesi üzerine artan gerilim nedeniyle görüşmelere bir süre ara verildi.

"AB Anayasası mı?"
BDP tarafından dile getirilen bir eleştiride ise, sekiz yıldır iktidarda olan AKP'nin Anayasa değişikliği teklifini neden bu kadar aceleye getirdiği sorulurken, AB bütçesinin her 10 yılda bir yapıldığına dikkat çekilerek, "acaba AB bütçesinden alacağımız fonun miktarını artırmak için mi bu kadar sıkıştırdık bunu? Bilmem kaç avro alabilmek için apar topar değişiklik getiriliyor" denildi.

Türban konusunda AKP-MHP atışması
Görüşmelerde gündeme gelen bir başka ilginç konu da "türban" oldu. Teklifin 11. maddesine ilişkin soruları yanıtlamak üzere kürsüye çıkan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan'ın, "başörtüsü meselesinin teklifte neden yer almadığı" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Demek ki özlemle bu meseleyi bekliyorsunuz. Bu konunun bayraktarlığını siz yapın, bu konuyu siz ele alın. Çünkü benim geçmişte siyaset yaptığım Refah Partisi ve Fazilet Partisi bu sebeple kapatıldı ve benim için siyasi yasak istendi. İktidarda iken AKP hakkında kapatma davası açıldı, sebeplerden bir tanesi de buydu. Dolayısıyla başörtüsü meselesini CHP çözmek istiyorsa çözebilir, elini tutan yok. MHP çözmek istiyorsa, sadece soruyla değil yüksek sesle bunu ifade eder, kanun ve Anayasa değişiklik teklifini getirir. Bunu bir siyasi istismar konusu olarak değil, Sayın İnan'ın yüreğinden geçen ve inandığı bir konu olarak görüyorum. Arkadaşıma her zaman destek olmaya hazırım ama lütfen siz bir adım öne çıkın."

(soL-Haber Merkezi)