Anayasa değişikliği görüşmeleri başladı

Uzun süredir Türkiye'nin gündeminde yer alan Anayasa değişiklik paketi dün Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Peki süreç nasıl işleyecek?

Anayasa değişiklik paketi dün Meclis Genel Kurulu'na geldi. İki turlu olarak yapılması planlanan görüşmelerin 20 gün kadar sürmesi bekleniyor. Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadan TBMM Genel Kurulu'na getirilen değişiklik paketi için cumartesi ve pazar günleri de dahil yoğun bir çalışma temposu öngörülüyor.

TBMM Genel Kurulu, grup toplantılarının olduğu salı günleri saat 15.00'de, diğer günler saat 11.00'de ve hafta sonu saat 12.00'de toplanacak. Genel Kurul, 23 Nisan hariç her gün aralıksız çalışacak.

İki tur halinde görüşülecek
Anayasa değişikliği ile ilgili paket, TBMM’de iki tur halinde görüşülecek. İlk turda teklifin tümü ve maddeleri üzerinde yapılan konuşmaların ardından tek tek maddeler ele alınacak. Ardından da her madde için gizli oylamaya geçilecek. Maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmesi halinde önce işari (el kaldırarak) oylama yapılacak. Önerge, işari oylamada kabul edilirse, bu kez en az 330 oyun aranması için gizli oylamaya gidilecek.

TBMM İçtüzüğü'ne göre, ikinci tur görüşmelerine, birinci tur görüşmelerinin bitiminden 48 saat sonra geçilebilecek. İkinci turda maddeler üzerinde konuşma olmayacak ve maddeler üzerinde değişiklik önergesi verilmiş ise sadece o önerge üzerinde konuşma olacak. İkinci turda da maddelerin yanı sıra teklifin tümüyle birlikte 30 gizli oylama yapılacak. Anayasaya göre 330'un altında oy alan maddeler reddedilmiş olacak. Paketin tümü 330 ila 367 arasında oy alırsa otomatik olarak referanduma sunulacak. 367'nin üzerinde oy alması halinde kabul edilmiş sayılacak.

Ancak 367 ve üstünde oy alsa dahi Cumhurbaşkanı Gül'ün Anayasa değişikliğini referanduma sunma yetkisi bulunuyor. Hükümetin yaptığı ve 9 Mart'ta yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle, referanduma gitme süresi 120 günden 60 güne, yani iki aya inmişti. Olası referandumun Temmuz ayında yapılması bekleniyor.

İlk turun programı

Genel Kurul çalışmalarının ilk gününde teklifin tümünün görüşmeleri tamamladı ve ardından Maddelerin görüşülmesi için oylama yapıldı. Bunun ardından da ilk iki maddenin görüşülmesine geçildi. Maddelerin görüşülmesi bugün ve önümüzdeki günlerde de sürecek.

Genel Kurul, bugün saat 15.00'de başlayacağı mesaisini, anayasa değişikliği teklifinin 3. 4. ve 5. maddelerinin görüşmeleri tamamlanıncaya kadar sürdürecek. TBMM Genel Kurulu, 21 Nisan Çarşamba günü teklifin 6. 7. ve 8. maddeleri 22 Nisan Perşembe günü 9. 10. ve 11. maddeleri görüşerek, oylayacak.

Öneriye göre, Genel Kurul, hafta sonu mesaisine de kalacak, 24 Nisan Cumartesi günü teklifin 12. 13. 14. ve 15. maddeleri 25 Nisan Pazar günü 16. 17. ve 18. maddeleri görüşülecek. TBMM Genel Kurulu, gelecek haftaki çalışmasına 26 Nisan Pazartesi saat 11.00'de başlayacak, teklifin 19. 20. 21. ve 22. maddeleri üzerindeki görüşmeler tamamlanıncaya kadar mesaisini sürdürecek.

Anayasa değişikliği teklifi üzerindeki görüşmeler için 27 Nisan Salı günü saat 15.00'de toplanacak olan Genel Kurul teklifin 23, 24. ve 25. maddeleri görüşmesiyle, birinci tur için sona yaklaşacak. AKP'nin grup önerisine göre, Genel Kurul, 28 Nisan Çarşamba günü saat 11.00'de açılacak, teklifin geçici 3 maddeyi içeren çerçeve 26. madde ve 27. maddeyi oylayarak, birinci tur görüşmelerini tamamlayacak.
(soL - Haber Merkezi)