Almanya'dan özür de yok dinlememe güvencesi de

Dinleme kriziyle ilgili konuşan Alman hükümet yetkilisi, dinleme kapsamındaki ülkelerin yer aldığı belgede Türkiye'nin statüsünü değiştirmediğini açıkladı ve bir 'özür' işareti vermedi.

Türkiye’nin, ABD, İngiltere ve Almanya tarafından dinlendiği iddialarının ortaya atılmasının ardından, Alman hükümetinin en etkili isimlerinden biri Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış’a konuştu. Galler’deki NATO Zirvesi sırasında Şansölye Angela Merkel ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında yapılması planlanan toplantı öncesi, Alman gizli servisinin Türkiye’yi dinlediği iddialarıyla ilgili “Bu olayda ideolojik bir motivasyon yok” dedi.

Yetkili, skandal yüzünden Almanya’nın Türkiye’den özür dileyeceğine dair bir işaret sunmadı. Türkiye’de liderlerin dinlenmeyeceği konusunda da bir güvence vermedi. Dinlemelere gerekçe olarak ise PKK, Türkiye’yi geçiş üssü yapan cihatçılar ve uluslararası terörizmle mücadelenin olduğunu söyledi.

Haberin detayları ise şöyle:

İşbirliği devam ediyor
“Almanya ve Türkiye, istihbarat konularında epey uzun bir zamandır çalışıyor ve ortak menfaatler nedeniyle iki ülkenin istihbarat işbirliği çok iyi. Türkiye ile istihbarat işbirliğinin temel sebebi, uluslararası terörizmle mücadele. Cihat için Türkiye üzerinden Afganistan ve Pakistan’a giden diğer ülke vatandaşları bu işbirliğinin odak noktasıydı. PKK terörü de yine ortak kaygılarımızdan biriydi. Almanya’da 500 bin-800 bin Kürt kökenli kişi yaşıyor ve bu kişilerin bazıları PKK destekçisi. Almanya ve Türkiye, bu sorunla baş etmek için beraber çalışıyorlar. İşin iyi yönü, iki taraf da bu alanlarda beraber çalışmanın altında yatan ortak menfaatin farkında.”

Markus R. belgeleri
Amerika’ya bilgi sızdırdığı anlaşılan ve geçen temmuz ayında casusluk suçlamasıyla gözaltına alınan Alman Gizli Servisi BND’de görevli 31 yaşındaki ajan Markus R.’nin sızdırdığı belgeden biri, Almanya’nın yakın takibe alıp dinlediği ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu gösteren ‘çok gizli’ Misyon Belgesi’ydi. Markus R.'nin Amerikalılara verdiği 218 belgeden biri, Almanya'nın dinlediği ülkeler Türkiye'nin de olduğunu belirten gizli belgeydi. Alman basını, bu belgeye dayanarak, bir sene önce eski CIA ajanı Edward Snowden’ın gazetecilere sızdırdığı belgeler sonrası Amerika’nın Şansölye Merkel’i dinlediğinin anlaşılmasına “Dostlar arasında bu kabul edilemez” diyerek büyük tepki gösteren Berlin Hükümeti’nin, dost saydığı Türkiye’yi aynı şekilde dinlemeye aldığını ortaya çıkardı.

Almanya varsa şaşırmam
Alman yetkili, bugün Misyon Belgesi’nde Türkiye’nin ne boyutta yer aldığına ilişkin resmi olarak hiçbir yorumda bulunamayacağını söyledi. Ancak Kabine yetkilisi, Almanya’nın da Türkiye’nin, eşdeğer bir misyon belgesinde yakından izlenmesi gereken ülkeler listesinde yer almasından şaşırmayacağını söyledi.
Yetkili, Türkiye’nin ne boyutta dinlendiği, kimlerin dinleme kapsamında olduğu ve elde edilen içeriğin nasıl arşivlendiği konularında da bir yorumda bulunmazken, bu dinleme krizinin Almanya’daki iktidar partisi Hıristiyan Demokratlar ile özdeşleştirilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Yetkili, “Bu olayda ideolojik bir motivasyon yok. İnsanlar, Almanya’daki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Hükümeti’nin Türkiye’yi hedef aldığını düşünmemeli. Çünkü bu doğru değil. CDU, Türkiye’nin (Misyon Belgesi’ndeki) statüsü konusunda bir karar almadı” dedi.

Alman yetkili aynı zamanda, skandalın Türk-Alman ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Türkiye ile ilişkilerimiz, bölgedeki diğer tüm ülklerle olan ilişkilerimizden daha önemli. Türkiye ve İsrail, bizim için bölgedeki en önemli ülkeler. Bu olayın ikili ilişkilerimizi zedeleyeceğini sanmıyorum. Olayın ilişkiler üzerinde olumsuz bir sonuç yaratmasını önlemek için çalışacağız” ifadelerini kullandı.