Ali İsmail’in davasında mahkemeye itiraz

Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesine ilişkin davada, tanıkların talimatla Eskişehir’de dinlenmesi kararına itiraz edildi. Korkmaz ailesinin avukatları kararın iptali ve tanık ifadelerinin sanık sorgusundan sonra alınması taleplerinde bulundular.

Elif Örnek - soL
19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın, talimatı veren polislerin de aralarında bulunduğu kişiler tarafından dövülerek öldürülmesine ilişkin davada tanıkların farklı bir şehirde dinlenmesi kararına itiraz edildi. Korkmaz ailesinin avukatları tarafından önceki gün Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen dilekçede, sanıkların çelişkili ifadeler verdikleri ve sanıktan önce tanıkların dinlenemeyeceği hatırlatılarak kararın iptal edilmesi, tanıkların ilk duruşma ve sanık sorgusundan sonra ifade vermeleri istendi. Mahkeme, 3 Şubat 2014 günü yapılacak ilk duruşma öncesinde, dava dosyasında tanık olarak adı geçenlerin ifadelerinin talimatla Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinde alınmasına karar vermişti.

‘Sanık sorgusu yapılmadan tanık dinlenemez’
Yasalara göre, henüz iddianame okunmadan, sanık sorgusu yapılmadan tanıkların dinlenmeyeceğine, delillerin tartılılamayacağına dikkat çekilen dilekçede, tanıkların beyan delili niteliği taşıdığı belirtildi. CMK’nın 206 maddesinde tanımlanan “delillerin ikamesi”nin tanıkların ve bilirkişinin dinlenmesi ve diğer ispat araçlarının ortaya konulması yani delillerin açıklanması, ortaya konulması ve tartışılırlığının sağlanması olduğu belirtilen dilekçede “Maddenin ikinci fıkrasında sanığın sorgusunun bitirilmesinden sonra delillerin ikamesine yani incelemesine ve irdelenmesine geçileceği belirtiliyor” denildi. Kayseri’ye gönderilen itirazda, sanığın sorgusu yapılmadan delillerin ortaya konması ceza yargılamasının özüne aykırılık teşkil ettiği, önce tanıkların ifadelerinin alınmasının dosyanın esasını etkileyebileceği vurgulanarak “Sanıklar, soruşturma aşamasında birbirini tutmayan ifadeler vermiştir. Duruşmada yapılacak olan sanık sorgusu dosyayı aydınlatacak nitelikte olup, tanık ifadelerinin önceden alınması sanıkların ifadelerini etkileyecektir” denildi.

‘Tanığa doğrudan soru hakkımız var’
Dilekçede özetle şu itirazlara yer verildi:
“Duruşmaya kadar delillerin toplanması, kanunun özünden anlaşıldığı gibi belge niteliğindeki delillere ilişkindir. CMK’nın 201. Maddesinde tanığa ve sanığa doğrudan soru yöneltme hakkı tanınmıştır. Sanık sorgusu yapılmadan tanığa yöneltilecek sorular eksik kalacaktır. Sanıklar soruşturma aşamasında çelişkili ifadeler vermiştir, dolaysız tanıkların verecekleri ifadeler ile tanıklara doğrudan soru yöneltme hakkımız açıkça kısıtlanmış olacak ve açığa çıkarılması gereken birçok husus aydınlanmadan kapanmış olacaktır.

‘Sanık sorgusundan sonra yapılsın’
Her şeye rağmen, tanıklar Eskişehir'de dinlenecekse bile, bu türden bir delil ikamesinin sanıkların sorgusundan sonra yapılması gerekir. Bu, mahkemenizin ayrı bir duruşma günü açmasına sebep olmayacaktır. Bu sebeplerle mevcut talimatların iptal edilip duruşmada iddianamenin okunması ve sanıkların sorgusunun tamamlanmasından sonra yeniden talimat düzenlenmesi gerekir.”