Alevilerin içinde bir truva atı

Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan, yıllardır sağcı politikacılarla işbirliği halinde düzene yedeklemeye çalıştığı Alevilerden tepki görüyor. Alevilere AKP'yi, MHP'yi, Fethullah Gülen'i pazarlarken Doğan'ın tek dayanağı sermayesi.

soL (HABER MERKEZİ) Alevi örgütlerin öncülüğünde düzenlenen "Eşit Yurttaşlık" mitingine katılmaması ve katılımı düşürmeye çalışan açıklamalarıyla gündeme gelen İzzettin Doğan, yıllardır Alevilerin taleplerini bastırıcı ve düzene eklemleyici politikaların odağında yer alıyor.

Geçen hafta Ankara'da Alevi Birliği Federasyonu (ABF) öncülüğünde düzenlenen mitinge onbinlerce yurttaş destek vermiş, mitingde zorunlu din dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cem evlerinin yasal statüye kavuşturulması gibi talepler dile getirilirken, AKP karşıtlığı öne çıkmıştı. Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ise mitinge günler kala yaptığı açıklamalarla, Alevileri mitinge katılmamaya çağırmış, gerici basının provokasyon çıkacak korosuna katılmıştı. Alevilerin sokağa çekilmek istendiğini iddia eden Doğan, mitinge katılan yurttaşların tepkisiyle karşılaştı.

Cem Vakfı'nın kurucusu ve başkanı Doğan, bu vakıf ve yan kuruluşları üzerinden Alevi yurttaşların bir bölümü üzerinde önemli bir etkiye sahip. Ancak, sadece son mitingle ilgili yaptığı açıklamalarla değil, son yıllarda çeşitli konularda aldığı tutumla da Alevi yurttaşların geniş bir kesiminden tepki görmeye başladı.

"Prensip olarak Diyanet'e karşı değilim"

"Eşit Yurttaşlık" mitinginin hemen ardından Radikal gazetesinde Oral Çalışlar tarafından hazırlanan yazı dizisinde kendisine yer verilen Doğan, burada yaptığı açıklamada, Cem Vakfı'nı "Alevi İslam anlayışının Türk halkına yeniden sunulması gereğine inandığı" için kurduğunu ifade ediyor. Doğan ayrıca vakfın felsefesine ilişkin olarak da, "Alevi kesimden gelip de, parayla pulla uğraşmak durumunda olan işadamlarının iletişimde oldukları bir vakfı uygun gördüm" sözlerine yer veriyor. "Eşit Yurttaşlık" mitingine katılan onbinlerce yurttaş Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını talep ederken, Doğan, "Ben Diyanet'e karşı değilim prensip olarak" diyor ve bu kurumun yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

Alevilerle MHP'yi 'kucaklaştırma' çabası
Doğan'ın son yıllarda yaptığı açıklamalara ve icraatlarına bakıldığında, Alevi yurttaşların yıllardır verdiği mücadeleye ihanet olarak değerlendirilebilecek konumlara düştüğü görülüyor. Maraş, Çorum ve Malatya'da Alevilerin katliyle sonuçlanan provokasyonların örgütleyicilerini barındıran MHP'yle Alevileri barıştırma gayreti içinde bulunan Doğan, "Bahçeli'den davet gelirse Aleviler'i Tekir Yaylası'na yönlendiririz" demişti. Sivas'ta aydınların yakıldığı Madımak Oteli'nin müze olması talebini görmezden gelen Doğan, 22 Temmuz seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada da Alevileri Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Genç Parti ve Yaşar Nuri Öztürk'ün başında bulunduğu Halkın Yükselişi Partisi'ne destek vermeye çağırmıştı.

"AKP'nin Alevi projesi olumlu"
Doğan, bir grup Alevi örgütü temsilcisinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la oruç açmasını "Barış için uzatılan el sıkılır" diyerek desteklemişti. AKP'nin Alevi projesine olumlu baktıklarını ve desteklediklerini ifade ederken, "Hükümet çözüm getirmek istiyor ve olumlu karşılanması gerekiyor" değerlendirmesinde bulunmuştu. Geçen yılın sonunda gündeme gelen bu konuya ilişkin açıklamasında "Bu proje olumlu bir yaklaşımdır. Herkes hata yapabilir. Hatalarından dönmek istiyorlarsa o şansı da vermek lazım. Projenin Reha Çamuroğlu üzerinden yürütülmesi de gayet normal. Sonuçta o da bir Alevi ve milletvekili" demişti.

Doğan'ın Gülen sevdası
Cem Vakfı Başkanı Doğan'ın son yıllarda Fethullah Gülen ile de yakın ilişkide olduğu görülüyor. "Eşit Yurttaşlık" mitingi öncesinde mitinge katılımı düşürmeye çalışan açıklamalarını Gülen'in Zaman gazetesinde de dile getiren Doğan, Vatan gazetesine verdiği bir röportajda, Gülen'i bir filozof olarak gördüğünü ifade etmişti. Yaptığı açıklamalarda cemaat başı Gülen'i Nazım Hikmet'le karşılaştıracak kadar ileri giden Doğan'ın, bu açıklamalarını, Gülen'in ABD'ye yeşil kart başvurusunun değerlendirildiği günlerde yapması da dikkat çekmişti. Bu durum bazı Alevi örgütü temsilcileri tarafından, "Doğan Gülen'e referans oluyor" şeklinde değerlendirilmişti.

Yıllardır sağ partilerle ilişki içinde Alevi yurttaşların taleplerini düzene yedeklemeye çalışan Doğan, yaptığı son değerlendirmelerle büyük tepki görürken, Alevi yurttaşların taleplerine ve ülkedeki gericilik tehlikesine dikkat çeken Alevi örgütleri, Doğan'ı Aleviler üzerinden rant yemeyi bırakmaya çağırıyor.