Aksu: Yargıyı siyasallaşmaktan kurtarıyoruz

Anayasa'da yapılmak istenen değişiklikle yargının siyasallaşması gibi bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını savunan Aksu, ''Tam tersine, yargı siyasallaşmaktan kurtuluyor'' dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, görüşmeler devam ederken Anayasa değişiklik paketine dair değerlendirmede bulundu.

Görüşmeler sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aksu, yapılmak istenen değişikliklere yöneltilen eleştirilere karşı kendilerinin kararlılıkla görüşmelere devam ettiklerini belirterek ''Anayasa'da yapılmak istenen değişiklikle yargı siyasallaştırılmak isteniyor'' şeklindeki eleştirilere kesinlikle katılmadığını söyledi.

Görüşmelere başlamadan önce yüksek yargı organlarının başkanlarıyla, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve meslek kuruluşlarından onay aldıklarını iddia eden Aksu, "Anayasa Mahkemesinin dahi geçmiş yıllarda mevcut Anayasa'nın değişmesi yönünde teklifleri olduğunu" söyledi.

Aksu, ''Siyasi partilerimizin de bu yönde söyledikleri var ama bugün maalesef siyasi partilerimiz, özellikle ana muhalefet partimiz, geçmişte söylediklerini adeta inkar ediyor veya hiç söylememiş gibi duruyor. Siyasi partilerimizin, yüksek yargı organları başkanlarının, Anayasa'yla ilgili, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluyla (HSYK) ilgili kamuoyu önünde söyledikleri sözler var ama bunları bugün inkar ediyorlar. Yapılmak istenen değişikle yargının siyasallaşması gibi bir şey kesinlikle söz konusu değil, tam tersine, yargı siyasallaşmaktan kurtuluyor. Yapılan hazırlıkları bu anlamda değerlendirmek lazım" dedi.

Değişiklik çalışmalarını masaya yatırdıklarını ve bir değerlendirme yaptıklarını söyleyen Aksu, Bizim hedefimiz, esasında Anayasa'nın değişmez maddeleri hariç, tüm maddeleri değiştirmek, yeniden bir Anayasa hazırlamaktı. Anayasa'nın değiştirilemez ilk üç maddesi ve onu teyit eden dördüncü maddesi hariç tüm maddelerinin yeniden yazılmasını biz vatandaşımıza 2001 yılında vadetmiştik ve 2007 yılında seçimlere giderken de 'Daha demokratik, daha özgürlükçü bir Anayasa hazırlığımız var' dedik. Bir uzlaşma komisyonu kurulacak ve her siyasi partiden bir veya iki üye verilecekti. Uzlaşma komisyonu bütün bu hazırlıkları gözden geçirip mutabakatla bir metin hazırlayacaktı ama ana muhalefet partisi 'Ben uzlaşma komisyonuna eleman vermem' dedi ve o vermeyince de bu toplantılar olmadı" ifadelerini kullandı.
(soL - Haber Merkezi)