AKP'yi DTP kurtarmış

Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin İl Başkanları toplantısında yapılan açıklamaya göre AKP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmamasının altında, devletin yerel seçimlerde DTP'yi rakipsiz bırakmak istememesi var.

soL (HABER MERKEZİ) DTP'nin 20 Temmuz'da yapılan ikinci olağan kongresinin ardından il başkanları bir araya geldi. Başkanlığını Eşbaşkan Yardımcısı Kamuran Yüksek'in yaptığı toplantıda DTP'nin yerel seçim politikası tartışıldı.

"AKP DTP'ye karşı kuruldu"
Toplantıda, Ergenekon Operasyonu ile son siyasal süreci değerlendiren Yüksek, yürütülen operasyonun ülkenin demokratikleşmesini sağlamadığını söylerken, Anayasa Mahkemesi'nin kapatmama kararının ardından AKP ile "devlet güçleri"nin bir uzlaşıya vardıklarını belirtti. DTP Eşbaşkan Yardımcısı, AKP'nin, 2000'lerin başında bütün siyasi partilerin, mücadelelerinin karşısında dibe vurmasının ardından sistemin kendi varlığını koruyabilmesi için ortaya atılan bir proje olduğunu iddia etti.

"AKP DTP yüzünden kapatılmadı"
AKP'nin dini kullanarak sistemin gerekliliklerini yerine getirdiğini söyleyen Yüksek'e göre, AKP'nin kapatılmamasının nedeni, yerel seçimlerde DTP'ye karşı kullanılacak olması. Yüksek "Sistem milli görüşün devamı olan AKP'yi tutmakla kendisiyle çelişir duruma geldi. Sistemin AKP'yi bölgede destekleme nedeni tutmayınca bu sefer aralarında çatlaklıklar meydana geldi ve hemen akabinde kapatma davası açıldı. Ama AKP'yi de kapatmadılar. AKP kapatıldığı takdirde yerel seçimlerde tek partinin DTP olduğu biliniyordu. Yani AKP'nin kapatılmaması Kürt Sorunu'nda inkar ve imha politikalarının devamı içindir" dedi. Yüksek bu nedenle yerel seçimlerde AKP'den CHP'ye kadar Kürt sorunun çözümünde ve Türkiye'nin demokratikleşmesinde engel teşkil eden tüm odakları teşhir çalışması yürüteceklerini açıkladı.

AKP'nin kapatma davası sürecinde devlet ile Kürtler üzerinden anlaştığını ve yerel seçimlerde bir tasfiye planın uygulanacağını belirten Yüksek, şunları söyledi:

"Meseleye şöyle yaklaşıyoruz AKP'nin propagandalarını hiç dikkate almıyoruz. Tersine şu an çok ciddi bir yoğunlaşmamız var seçime dair. Bırakın biz elimizde ki belediyeleri korumayı, biz elimizdekileri yüzde yüz artırma hedefine yoğunlaşıyoruz. Şu anki durum gösteriyor ki, istediğimiz noktaya ulaşabileceğiz. Aslında AKP'nin en son kapatma davası netleştikten yerel seçimler üzerinden tartışma yürütmesinin temelinde şöyle bir şey görünüyor kapatama davası sonuçlandı, belirli bir uzlaşma sağlandı. Ve bu uzlaşmada devlet AKP'ye şunu ön koştu, 'Seni kapatmadık sen iktidarda kal. Sende bizim Kürtleri ezme, Kürt hareketini tasfiye etme ve Kürt toplumunun manipüle etme politikalarımıza ortak olacaksın. Sende yerel seçimlerde böyle bir rol oynayacaksın' görev tanımlamasını yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarında da anlaşılıyor ki bu rolü oynayacak. Bizde bu gerçeği görüyoruz"

Öte yandan yakında Anayasa Mahkemesi'ne savunma yapacak olan DTP'nin mecliste AKP ile görüşerek destek isteyecek olması Yüksek'in açıklamaları göz önüne alındığında "kafa karışklığı" olarak değerlendiriliyor.

Çatı Partisi çalışmaları hız kazanıyor
Toplantının bir diğer gündem maddesi "Çatı Partisi Girişimi" oldu. Girişimin demokrasi mücadelesini yapan dağınık durumdaki özneleri bir araya getirme projesi olduğunu belirten Yüksek, yerel seçimlere Çatı Partisi ile gireceklerinin sinyalini verdi.

DTP'nin seçimlerde bir araya getirmek istediği özneler ise AKP'nin organize ettiği "darbeye karşı 70 milyon adım" eylemleriyle bir araya gelmişlerdi.