AKP'nin seçim tuzağı hazır: Yüzde 7-8 baraj, daraltılmış seçim bölgesi

AKP'nin seçim barajının düşmesine ilişkin yaptığı hazırlığın detayları ortaya çıkıyor. Barajı yalnızca 2-3 puan düşürmeyi öngören düzenlemeyle birlikte, daraltılmış seçim bölgelerine geçilmesi tuzağı yeniden gündeme geliyor.

Yüzde 10'luk seçim barajının indirilmesi tartışmasında, AKP yeni bir paketi gündeme getirmeye hazırlanıyor. Parti hukukçularının yürüttüğü taslak aşamasındaki çalışmaya göre, seçim barajı yüzde 7-8 seviyesine indirilecek. Ancak barajdaki bu küçük düşüşle birlikte "daraltılmış seçim bölgeleri" uygulamasının da pakette yer alması dikkat çekiyor.

'Daraltılmış seçim bölgeleri' AKP'ye nasıl avantaj sağlıyor?
AKP'nin uzun süredir üzerine çalıştığı bu yeni seçim sistemine göre, 5 milletvekili çıkarabilecek yerler seçim bölgesi olarak tanımlanacak. Şimdiki uygulamayla 90 milletvekiline sahip İstanbul 3 ayrı seçim bölgesine sahipken, yapılacak değişiklik sonrası İstanbul 18 seçim bölgesine ayrılacak. Sistem hayata geçerse AKP’nin en az 30 vekil daha çıkarabileceği belirtilirken, muhalefetin vekil sayılarında ise bu sisteme göre ciddi bir düşüş olası.

AKP, daraltılmış dar bölge sistemini, 12 Haziran 2011 seçimlerinde alınan oylara uyarlayarak tasarladığında şu an çıkardığı 326 milletvekilinden daha fazla vekil çıkarabiliyor. 12 Haziran’da daraltılmış bölge sisteminin uygulanması durumunda AKP’nin 326 olan milletvekili sayısının 360’lara kadar tırmanabileceği, CHP, MHP ve seçimlere bağımsız adaylarla giren BDP’nin milletvekili sayısının ise düşeceği hesabı yapılıyor.

Formülün 2015 genel seçimlerinde hayata geçebilmesi için önümüzdeki yıl Haziran ayına kadar Meclis'te yasalaşması gerekiyor.