AKP'nin İran ikiyüzlülüğü

İsrail'in Haaretz gazetesine demeç veren AKP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, nükleere sahip bir İran'ın Türkiye için de tehdit olduğunu iddia etti. Mercan, İran'a karşı etkin bir yaptırım politikası istedi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen, AKP Eskişehir Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, İsrail'in Haaretz gazetesine verdiği demeçte, nükleere sahip bir İran'ın, yalnızca İsrail değil Türkiye için de tehdit olduğunu iddia etti. Mercan'a göre, sorunun çözümü, askeri bir operasyondan çok, ciddi bir uluslararası yaptırım.
İran tehdit, İsrail değilBölgenin bütün olarak nükleer silahlardan arındırılması gerektiğini savunduklarını anlatan Mercan, "umuyorum İsrail de kendisini tehdit altında hissetmediğinde nükleer silahsızlanmaya yönelecektir" demeyi de ihmal etmedi.

Türkiye'nin yaptırımlarda diğer ülkelerden fazlasını yapamayacağını anlatan Mercan, İran'a karşı yaptırımların sürekli olarak veto edilmesinden şikayet etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararına uygun adım atacaklarını, Konsey kararı olmadan kendilerinden adım atılmasını beklemenin yanlış olacağını da sözlerine ekledi.
Hamas teröristmişFilistin hakkındaki soruları da yanıtlayan Mercan, Hamas'ın eylemlerini şiddetle kınadıklarını belirtti. "Sivillere yönelik her eylem terörist bir eylemdir" diyen Mercan, "Sderot'u (Yahudi yerleşimi) gezdiğini ve burada yaşayanların saldırıya uğradığı"nı söyledi. Gazze konusunda, İsrail'in "yaptırım uyguladığını" söyleyen Mercan, söz konusu "yaptırımlar"ın sivillere yönelik bir saldırı olup olmadığı konusuna değinmedi. Hamas'ı sivillere saldırmamaya, İsrail'i de "yaptırım uygulamamaya" çağıran Mercan, Gazze'deki ablukanın kaldırılması için Hamas'ın saldırılarına son vermesini istediklerini söyledi.
Gazze'de 1,5 milyon Filistinli'yi açlığa mahkum eden İsrailli yetkiller de, ablukayı "bize yönelik saldırılara göz yumamayız" sözleriyle açıklamışlardı.
İran'da "işbirliği" demiştiMercan, geçen yıl Aralık ayında İran'da yaptığı temaslarda Rafsancani ile görüşmüş, burada iki ülke arasında her geçen gün gelişmekte olan ilişkilerden bahsetmiş, iki ülkenin bölgenin güvenliği, istikrarı ve refahı açısından önemli rolleri olduğunu ifade etmişti. Mercan, "İran ile Türkiye arasındaki işbirliği bölgedeki oyunları bozacaktır" demişti.
İran'dan ricacı olmuştuMercan, aynı görüşmede İran'da alışveriş merkezi açmak ve GSM operatörü ihalesine girmek amacıyla İranlı ortaklı şirketlerde yaklaşık 15 milyon dolar batırdığı bilinen YİMPAŞ için İranlılarla görüşmüş ve kendilerinden "kolaylık" talep etmişti. Mercan, bu aracılığı, "7 milyar dolarlık gaz alıp, 1 milyar dolar ihracat yapıyoruz. İran'ın da Türk firmalarına kolaylık göstermesi lazım" sözleriyle savunmuştu.
İkiyüzlülükle suçlayınca kızıyorlar ama... Geçtiğimiz ay TBMM Türkiye-İran Dostluk Grubu Başkanı ve AKP Batman Milletvekili Ahmet İnal, İranlı meslektaşı Ali Ekber Agayi ile görüşmesinde, tüm ülkeler gibi İran'ın da barışçıl nükleer teknolojisini geliştirme hakkına sahip olduğunu söylemişti.
Hakkında usulsüzlük iddiaları varMercan daha önce gündeme Adana Sağlık Müdürü olan kardeşi Serdar Mercan'ın Dünya Bankası'nın finanse ettiği Sağlıkta DÖnüşüm Projesi kapsamında saha koordinatörlüğü görevine getirlmesiyle gelmişti. Kardeş Mercan devletteki görevinden bir buçuk yıl ücretsiz izin almış ve yeni görevine 7 bin dolar maaşla başlamıştı. Yine Mercan "tanımıyorum" dediği Özgül Elektronik ve Metal İthalat ve İhracat Şirketinin ortağı olduğu ortaya çıkmıştı.