AKP'den yanıt bekleniyor

Önce soL ve birkaç yayın organıyla sınırlıydı. Şimdi aralarında İslamcı yazarların da olduğu daha fazla kişi soruyor. Ve her geçen saat yeni sorular ortaya çıkıyor.

İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren konvoya dönük kanlı saldırısına dönük tepkiler sürerken, hükümetin tutumuna ilişkin soru işaretleri çoğalmaya başladı. İşte ilk günden beri AKP'nin ve yandaş medyanın yanıt vermekten özenle kaçındığı sorular:

1. Yardım konvoyuna katılacakları açıklanan 15'e yakın AKP milletvekilinin bundan vazgeçmesinin nedeni neydi? Hükümet gemiye saldırılacağını bildiği için mi vekilleri geri çekti?

2. Mavi Marmara gemisinin bandırası neden değiştirildi ve hukuken Türkiye'ye ait bir gemi olmaktan çıkarıldı? ( http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/mavi-marmara-nin-bandirasi-ned... )

3. İsrail hükümetinin açık ve diplomatik kanallardan "gemiyi mutlaka durduracakları"na ilişkin mesajlarına karşı Türkiye herhangi bir güvenlik önlemi aldı mı? Bir hesap hatası mı yapıldı, yoksa saldırının sonuçları göze alındı mı?

4. Hükümet bir yandan konvoyun sivil inisiyatif olduğunu söylerken, öte yandan konvoyun bütün siyasi sorumluluğunu nasıl üstlenebiliyor ve zaman zaman herkesi suçlu ilan edecek kadar paranoya geliştirirken konvoyu düzenleyenlere kefil olabiliyor? Bazı İslamcı yazarlar dahil, "AKP bu işin başından beri içinde" iddiası doğruysa, "devlet" adına Mavi Marmara gemisinde görev yapanlar kimlerdi?

5. Basına Türkiye'nin İsrail'e dönük karşı adımları konusunda aslı astarı olmayan haberleri kim servis ediyor? Her konuda medyayı "yalan haber"le suçlayan hükümet yetkilileri bu haberleri İsrail üzerinde baskı uygulamak için mi yoksa kamuoyunu oyalamak için mi üretiyor?

6. İsrail'in gemileri durduracağı gün bilindiği halde Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'nın yurt dışında olması, zaman kazanmaya ve ABD ile diğer ülkelerin tepkilerini ölçmeye dönük bir önlem miydi?

7. AKP TBMM'den çıkacak ortak deklarasyonda yer alan bazı ifadelere neden itiraz etti? Konuya ilişkin bütün hamleler Erdoğan'ın inisiyatifinde gerçekleştirilirken deklarasyona onun haberi olmadan AKP'li milletvekillerinin itiraz yöneltmesi ne kadar mümkün? Bu gerçeğe karşın "krizi Erdoğan çözdü" iddiasının kaynağı ne?

8. Obama ile Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin içeriği her iki tarafça ayrıntılarıyla kamuoyuna açıklandı. Obama'nın bazı ifadeleri Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada sansürlendi. ABD Başkanı Tayyip Erdoğan'a "yardım için başka yollar bulun" dedi mi? Demediyse, başbakanlık bunu neden yalanlamıyor? Dediyse, bunu neden gizliyorlar?

9. Hükümet İsrail'den, yardım konvoyundakilerin tamamının hiçbir işlem yapılmaksızın serbest bırakılmalarını talep etmiş ve süre vermişti. İsrailli yetkililer gemidekileri "sınırdışı" ettiklerini açıkladılar. Oysa gemidekiler uluslararası sularda İsrailliler tarafından kanlı bir baskınla zorla alıkonuldular. "Sınırdışı etmek" hukuki bir işlemdir ve her bir ülkenin yasalarının yanı sıra, bazı uluslararası sözleşmelerde de çerçevesi çizilmiş bir yaptırımdır. Hükümet İsrail'e "sınırdışı etme" kararının arka planını sormuş mudur?

10. İsrail'in terörist saldırısından sonra Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde, saldırıya tepkinin ürünü olarak askeri tatbikatların durdurulması dışında ne tür somut değişiklikler olmuştur?

(soL - Haber Merkezi)