AKP'den milletvekillerine kıyak

AKP'nin kapatılması davası sürerken, vekiller, erken seçim hazırlıklarına başladılar. AKP'li Yiğit, Meclis Başkanlığı'na bir yılda emekli olunmasını sağlayacak bir teklif verdi.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'nin kapatılması ve erken seçime gidilmesi durumunda iki yıllık hizmet sürelerini dolduramayacakları için "kıyak emeklilik"ten yararlanamayacak milletvekillerinin "mağdur" olmasını önlemek için, bir yılda "süper kıyak emeklilik" hazırlıkları başladı.

AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, milletvekili emeklisi olabilmek için iki yıl parlamenterlik yapma şartının kaldırılması yönünde teklif hazırladığı iddialarını reddetmedi ve milletvekillerinin protokoldeki yerleri üzerine bir yasa teklifi hazırladığını söyleyerek, "teklif komisyonda görüşülürken, emeklilikle ilgili bir düzenleme de yapılabilir" dedi.

3671 sayılı TBMM Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun'a bazı maddeler eklenmesini öngören teklifini TBMM Başkanlığı'na sunan Yiğit, gerekçesinde, TBMM üyelerinin yasama, denetim, araştırma ve temsil görevlerini yerine getirirken, yararlanacakları kamusal, sosyal imkan ve haklarla, uyacakları esaslar konusunda mevzuatta bazı boşluklar ve belirsizlikler bulunduğunu belirterek, Anayasa'nın ilgili hükümleri ile içtüzük çerçevesinde belirlenen hükümlerin, bu alandaki ihtiyaçların tamamını karşılamadığını iddia etti.

274 milletvekili için "umut"!
Halen milletvekillerinin emekli olabilmeleri için iki yıllık milletvekilliği sürelerini doldurmaları gerektiğinden, 22 Temmuz'da Meclis'e giren ve bir erken seçim durumunda emekli olamayacak 274 milletvekili var.

Bir gün çalış, emekli ol
Planlanan yeni düzenlemeyle, milletvekilleri bir gün görev yapmış olsalar bile, takip eden ay emeklilik hakkını kazanabilecekler. Ekim 2008'de yürürlüğe girecek olan ve çalışanların pek çok hakkını elinden alan Sosyal Güvenlik Yasası ile kaldırılan yıpranma hakkı da, vekiller için geri getiriliyor. Yine aynı düzenlemeyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlanan vekiller, dün teklif edilen değişiklik yürürlüğe girerse, tekrar Emekli Sandığı ile ilişkilendirilecekler.

Önerilen düzenlemenin önemli yanlarından biri de, yeniden milletvekili seçilmeleri nedeniyle 1.500 YTL'lik temsil tazminatları kesilen vekillere de temsil tazminatı ödenmeye başlanacak olması.