AKP'den Hava-iş’e işkolu darbesi

AKP'nin THY'nin özelleştirilmesi politikalarına karşı sessiz kalmayan Hava-İş sendikasının bağlı bulunduğu işkolu resmi gazetede yayınlanan bir yazı ile metal işkolu olarak değiştirildi. Amaç sendikanın sürece ilişkin örgütlü direncinin kırılması şeklide yorumlandı.

soL (HABER MERKEZİ) Türk Hava Yolları'nda özelleştirme sürecine karşı yürüttüğü mücadeleyle öne çıkan Hava-İş'i tasfiye çabaları, sendikanın işkolunun değiştirilmesiyle sürüyor. Geçtiğimiz yıllarda greve gitme kararı alan Hava-İş'in bu kararı, grev oylaması yoluyla önlenmeye çalışılmıştı. THY'nin özelleştirilmesi sürecine karşı çıkan, havayolu çalışanlarının ağır çalışma koşulları nedeniyle uçuş güvenliğinin tehlike altında olduğuna dikkat çeken Hava-İş, yaptığı açıklamalarda AKP hükümetinin politikalarını eleştiriyordu.

Grev oylamasında istediği sonucu alamayan işveren ve hükümet, bu kez, Hava-İş'i tasfiye için işkolu değiştirtme yoluna başvurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hak-İş'e bağlı Çelik-İş'in talebi üzerine, Türk-İş'e bağlı Hava-İş'in toplusözleşme yaptığı THY Teknik AŞ'nin, metal işkolunda olduğuna karar verdi. Hava-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu ve 2 bin 800 üyesinin bulunduğu THY Teknik AŞ' de işveren ve Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı Çelik-İş Sendikası'nın birlikte yaptığı işkolu itirazıyla ilgili Bakanlık Kararı, Resmi Gazete'de dün yayınlandı. Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, 15 günlük yasal sürede, bakanlığın 2 bin 800 kişinin çalıştığı işyerine ilişkin işkolu tespit kararına itiraz edeceklerini belirtti.

İşkolu tesbit kararını ülkedeki çalışma hayatı hukukunun güvenirliğine indirilmiş bir darbe olarak niteleyen Ayçin, bu kararın aynı zamanda işçi işveren ilişkilerinde İLO normları çerçevesinde tarafsızlık rolü üstlenmesi gereken hükümet bürokrasinin nasıl siyasi bir yanlılık içine girdiğinin göstergesi olduğunu vurguladı.

2 yılda ne değişti?

Atilay Ayçin, THY Teknik AŞ'nin iki yıl önce THY AO ayrılarak başka şirkete dönüştürüldüğünü hatırlatarak şirketin kurulma sürecinde işverenin işkolu tespiti istediğini ve bakanlığın "hava taşımacılığı" kararı verdiğini anlattı. Hava-İş Başkanı Atilay Ayçin, kararın hiçbir hukuk ve uluslararası sözleşmelere uymadığını da vurguladı.

Yapılan açıklamada Ayçin, "İki yıl önceki tespit kararının ardından ne değişmiştir? Bu işyerinde uçakların bakımına, arızalarının giderilmesine dönük işlemler yapılmaktadır. 2 yıl önce 'hava taşımacılığı'nda denilen bir işyerine 2 yıl sonra 'metal' işkolunda deniyor. Bu hukuka, tüzüğe, yönetmeliğe, uluslararası sözleşmelere aykırı, siyasi bir karar. Bu işlerin metal işkolunda olduğunun dünyada başka bir örneği de yok" şeklinde konuştu.

Açıklamada, bakanlığın verdiği bu kararla büyük bölümü hava taşımacılığı işkolundan çıkartılarak "metal işkolundadır" raporu verilen THY Teknik AŞ'nin, uçak bakımlarının yapıldığı uçuş emniyetinin temel öğelerinden en önemlisi olduğu da vurgulandı.

Bakanlık müfettiş görevlilerinin işkolu tespiti çalışmaları sırasında tarafsız davranmadıklarını somut örneklerle savunan Ayçin, THY Teknik A.Ş'de az sayıda işçinin bulunduğu bölüm Hava Taşımacılığı işkolunda, diğer bütün bölümlerin metal işkolunda olduğuna karar verildiğini de vurguladı. Ayçin, bu kararın amacını THY Teknik A.Ş'de konuyu hukuk sürecinde içinden çıkılmaz hale getirerek, işyerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını engellemek ve Hava-İş sendikasın gücünü kırmak şeklinde yorumladı.

Ayçin, işkolunun havacılık yerine metal olarak tanımlanmasını, THY'nin varolan koşulları dikkate alındığında, bilim dışı bir uygulama olarak değerlendirdi.