AKP'den Hatay'da Alevilere belediye tuzağı

soL gazetesi bugünkü sayısında gündemi sarsacak bir habere imza attı. Belediyeler Yasası'nda yapılan değişiklillerin Hatay'daki Alevi yerleşimlerini tecrit etmeyi hedeflediğini açığa çıkaran soL, bu adımın yerel seçimle ve Suriye'deki gelişmelerle de bağlantısı üzerinde durdu.

soL gazetesinin bugün manşetine taşıdığı haberde AKP'nin Belediyeler Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle Hatay'da demografik ve siyasi dengelerle oynamayı amaçladığı ortaya konuldu. soL'un haberine göre, büyükşehir yapılması gündemde olan Hatay'da iki yeni ilçe kurularak, Alevilerin yoğun olarak yaşadıkları mahalleler bu ilçelere bağlanmak isteniyor.

Bu mahalleler arasında Akdeniz, Armutlu, Elektrik, Gazi ve Sümerler gibi çoğunlukla Alevilerin yaşadığı yerler bulunuyor. Daha önce Antakya belediyesine bağlı olan bu mahalleler, yapılan düzenlemeyle yeni oluşturulacak Defne ilçesine bağlanacak.

Benzer bir girişimin İskenderun için de gündemde olduğunu belirten soL gazetesi, burada da Mustafa Kemal, Gürsel, Meydan ve Düğünyurdu mahallelerinin yeni kurulacak Arsuz ilçesine bağlanacağını duyurdu.

soL'un haberinde, yeni oluşturulacak ilçelere bağlanacak mahallelerin Hatay'da AKP'nin Suriye'ye yönelik düşmanca politikalarına direnenlerin yoğunlukta olduğunun da altı çizildi.

Aleviler tecrit edilmek isteniyor
Haberde ayrıca Suriye'de Türkiye ve müttefiklerinin desteğiyle hareket eden Özgür Suriye Ordusu güçlerinin Halep gibi büyük kentlerdeki Alevileri, Nusayrilerin yoğun olarak yaşadığı Lazkiye'ye doğru sürmeye çalıştığı üzerinde duruluyor. Suriye Alevilerinin Lazkiye'de yoğunlaşmasıyla, Hatay'ın güney batısında oluşturulacak iki yeni ilçenin aynı hat üzerinde bulunduğuna dikkat çeken soL gazetesi, bölgedeki Alevi yerleşimlerinin tecrit edilme çabasının Ortadoğu dengeleri açısından önemini açıklıyor.

Kemal Okuyan: Hatay'ı Beyrutlaştırmak istiyorlar
soL gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan da bugünkü köşe yazısında bu düzenlemelere değinerek, "Hatay'ın Beyrutlaştırılmak istendiğini" vurguladı. Okuyan, AKP'nin bir yandan Antakya'yı kaybetmeme ve İskenderun belediyesini alma hesabı yaptığına, diğer yandan da bölgenin sosyolojik yapısını değiştirmeye gayret ettiğine dikkat çekti.

soL gazetesi 1 Ekim tarihinde de AKP'nin Hatay rahatsızlığını gündeme getirmişti. Hatay'la ilgili gelişmeler ve Alevilerin tecrit edilmesine yönelik çabalara ilişkin ayrıntılı haberleri soL gazetesinin bugünkü sayısında okuyabilirsiniz.