AKP'den "Cumhuriyet Şov"

"Resmi olanlar dışında kutlama istemeyen AKP'ye bağlı belediyeler dün milyonlarca YTL'yi görgüsüzce sokağa döktü.

soL (HABER MERKEZİ) Cumhuriyet Bayramı kutlamaları her yıl olduğu gibi sabah saatlerinde Anıtkabir ziyaretiyle başladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'de verdiği resepsiyon, başta milletvekilleri, yargı mensupları ve komutanlar olmak üzere, devletin zirvesini buluşturdu. Türban krizine karşı, geçen yıl olduğu gibi devlet erkanının eşleri davet edilmedi. CHP ve DSP'nin protesto amacıyla katılmadığı resepsiyonda, meyve suyu ve içki ikram edildi. DTP'li milletvekillerinin "Cumhuriyet'e kadeh kaldırdığı", Sırrı Sakık'ın, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile bir süre sohbet ettiği görüldü.

Güneydoğu'daki birçok il ve ilçede, DTP'li belediye başkanlarının koltukları boş kaldı. Diyarbakır'daki törenlere Belediye Başkanı Osman Baydemir yerine yardımcısı katıldı. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil 30 Ağustos'ta resmi törene katılmıştı, ancak bu sefer koltuğu boştu. DTP'nin keskinleşen tavrı, protokol sıralarına da yansıdı. Hakkari Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Başbakan Erdoğan'ın biz DTP'lileri terörist yandaşları olarak göstermesinden dolayı Cumhuriyet'in 85. yıldönümü programına katılmadık. Başbakan'ın söylemlerinden dolayı Kürt halkından ve DTP'lilerden özür dilemesini bekliyoruz" dedi.

Dün aynı zamanda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 58 yaşına girdi. Resepsiyonda bazı gazetecilerin ''doğum günü kutlaması yapacak mısınız?'' sorusu üzerine, Gül, "burada kutluyoruz, görüyorsunuz" diye yanıt verdi.

AKP'li belediyeler yanlış anladı
AKP Genel Merkezi'nden önceki gün partili belediyelere bir yazı gönderilerek resmi kutlamalar dışında ayrı kutlama düzenlememeleri istenmişti. AKP'nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi imzasıyla partili belediye başkanlarına gönderilen yazıda, "içinden geçilen hassas dönemde toplumsal sorumluluk ve duyarlılık bilincinin gereği olarak, (...) mülki amirliklerce oluşturulmuş birimlerin sevk ve idaresi dışındaki bütün eğlence ve şölen programlarının iptalinin gereğini bildirir, çalışmalarınızda başarılar dilerim" denilmişti. Ancak, gerek Ankara gerek İstanbul'da düzenlenen kutlamaların boyutu, belediyelerin yazıyı yanlış anladığını düşündürdü.

Ankara'da yerel seçim mitingi havası
Başbakan Erdoğan, restore edilen 1. Meclis'teki törenin ardından, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in davetlisi olarak, Ankara'da inşası tamamlanan 13 köprülü kavşağın açılış törenine katıldı. Her köprünün açılışı, canlı bağlantılarla dev ekranlardan yansıtıldı. Eryaman Aile Yaşam Merkezi önünde düzenlenen törende, Erdoğan, AKP'li belediyeleri övdü. "Sivas'ta, Kahramanmaraş'ta, İstanbul'da, Ankara'da belediyelerimizin hizmetini gördük, bir de Tunceli ve Diyarbakır belediyelerini... Aradaki farkı kelimelerle izah etmek mümkün değil" dedi. Erdoğan'ın "daha nice açılışlarda beraber olmayı temenni ediyorum. Ya Allah, bismillah'' diyerek kurdeleyi kesmesinin ardından, Ebru Gündeş ve Ferhat Göçer konser verdi.

İstanbul'da 2,5 milyon liralık turistik tanıtım
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki kutlama hazırlıklarından, turistik bir tanıtım gibi söz etmişti. Topbaş, "bu yıl bambaşka bir kutlama yapacağız. Sydney'deki yılbaşı kutlamalarının görkemini gördük ve biz de buna benzer kutlamalar tertip etmeye başladık. Sydney'de yılbaşı kutlamalarının yapılacağı dönemde şehre 1,5 milyon insan akın ediyor. Biz de İstanbul'a böyle bir katma değer katmak istiyoruz" demişti.

Topbaş, kutlama için yaklaşık 2,5 milyon YTL bütçe ayrıldığını açıkladı. Etkinliklerin şehre sağlayacağı katma değerin bu masrafın çok üzerinde olacağını savunan Topbaş, örnek olarak, sahildeki restoranlarda tüm rezervasyonların dolduğunu söyledi.

Dün akşam Boğaz Köprüsü ile Kız Kulesi arasında yapılan havai fişek ve lazer gösterisi yaklaşık yirmi dakika boyunca aralıksız sürdü. 48 bin adet ve 15 ton ağırlığında havai fişeğin patlatıldığı ışık şovunu, Sydney'deki yılbaşı kutlamalarını düzenleyen şirket hazırladı. Işıklandırılmış 300 teknenin yaptığı Fener Alayı sırasında, ünlü müzisyen Fahir Atakoğlu'na Cumhuriyetin 85. Yılı için özel olarak besteletilen parça çalındı. Ayrıca açık havada yapılan gösterilerin izlenebilmesi için Boğaz'ın her iki yakasına da çok sayıda dev ekran kuruldu ve kentin 10 ayrı noktasından bu seyir yerlerine ücretsiz otobüs seferleri düzenlendi.

Gül'ün akşam programı
Cumhurbaşkanı Gül, bu yıl da çift resepsiyon uygulamasını sürdürdü. Öğleyin devlet erkanını eşleri olmadan davet eden Gül, akşamki programda sanatçılar, sporcular, gazeteciler, işadamlarından oluşan grubu eşleri ile birlikte davet etti. İngiltere Kraliçesi Elizabeth Türkiye'ye geldiğinde smokin giydiği ama resmi bayramlarda bunu yapmadığı eleştiri konusu olan Gül, bu kez smokin giyerken Hayrünnisa Gül de resepsiyona türbanı ile katıldı.

Resepsiyonda, çok sayıda bakan, milletvekili ve gazetecinin yanı sıra şu isimler yer aldı: YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Üstün Dökmen, Aydın Doğan, Nazif Zorlu, Ferit Şahenk, Ahmet Çalık ve Ali Sabancı, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Sinan Aygün, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, Erdal Özyağcılar, Kenan Işık, Sibel Can, Zara, Mustafa Erdoğan, Süheyl Uygur ve eşi Burçin Orhon, Behzat Uygur ve eşi, Ercan Saatçi, Ahmet Özhan, Şefika Kutluer, Yıldız İbrahimova, Elvan Abeylegesse ve Halil Mutlu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Yaşar Kemal'e ödül
Dün ayrıca Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'nin kimlere verileceği de belirlendi. Edebiyat ödülü Yaşar Kemal'e, müzik ödülü Alaaddin Yavaşça'ya, mimarlık ödülü de Turgut Cansever'e verildi. Geçtiğimiz aylarda "bu devletin yaptıklarını asla affetmeyeceğim" diyen Yaşar Kemal'in ödülü kabul ettiği ve "toplumsal barışa giden yolun açılmak üzere olduğunun bir işareti olarak" gördüğünü söylediği bildirildi.