AKP’nin önceliği altın talanı

İzmir’in su havzası olan Efemçukuru’nu yeniden TÜPRAG’ın talanına açmayı planlayan AKP hükümeti, kentin su ihtiyacını karşılamak için 114 km ötedeki Gördes Barajı’na yöneldi.

soL (HABER MERKEZİ) İzmir'in su ihtiyacını gidermek için Gördes Barajı'ndan çekilmesi planlanan 114 km'lik hattın temeli bugün atılıyor.

Kentin yanıbaşındaki Efemçukuru su havzası dururken, 114 km uzaktaki Gördes Barajı'ndan su alınmasında karar kılınması, Efemçukuru'nun geçmiş siciliyle dikkat çeken altın şirketi TÜPRAG'a yeniden devredileceği yönündeki kuşkuları körüklüyor.

Gördes havzasından çekilecek suyun ise, havzanın ekolojik dengesini bozacağı yönünde şüpheler çeşitli platformlarda dile getiriliyor.

Efemçukuru işletmesi mühürlendi ama...
Uşak'ın Eşme ilçesinde siyanürle altın araması yaptığı için halkın zehirlenmesine ve bölgenin doğal yapısının bozulmasına neden olan TÜPRAG şirketinin Efemçukuru'ndaki işletmesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce mühürlenmişti.

Belediyenin bu kararının ardından kentin su ihtiyacının Efemçukuru'ndan karşılanması önünde herhangi bir engel kalmamıştı. Belediye kararına rağmen hükümetin Gördes'te ısrar etmesi ve bugün yapılması planlanan temel atma töreni, Efemçukuru'nun bir fırsatı bulunarak tekrar TÜPRAG'a peşkeş çekileceği şüphesini uyandırıyor.

Foyası Eşme'de çıktı
TÜPRAG, 2006 yılında faaliyete başladığı Uşak'ın Eşme ilçesinde, aynı yılın Haziran ayında görülen toplu zehirlenmenin müsebbibi olduğu belirtilen, ancak hükümet ve valiliğin engellemeleri yüzünden olaydaki sorumluluğu kanıtlanamayan TÜPRAG, yörenin doğal dengesinin bozulmasına neden olmuştu.

TÜPRAG, Uşak/Eşme İnay köyünde kuzuların anomali ve ölüdoğmalarının ardından, bölgedeki doğal denge değişiklikleriyle ilgili açıklamada bulunan İnay Vicdan Hareketi Sözcüsü Muammer Sakaryalı'ya, yapmış olduğu açıklamalar nedeniyle 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açılmıştı.

Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde bugün 6 Mayıs'ta görülen davada, mahkeme davanın reddine karar verdi.

Aynı zamanda Normandy (Eurogold) şirketinin ortakları olan Alman Dresner Bank, Alman Metalgesellschaft'ın ortaklığında olan Alman Preussag Aktiengeselschaft şirketi tarafından 1986 yılında Ankara'da kurulan TÜPRAG, sonrasında kirli siciliyle bilinen Kanadalı Eldorado Gold şirketine satıldı.

Uşak Eşme'de gerçekleştirdiği faaliyetlerin yol açtığı felaketlerin ardından Eşme-İnay köylülerinin mücadelesiyle karşılaşan şirket, çok sayıda faaliyet durdurma kararına maruz kaldı. Ancak her defasında "engelleri aşan" şirket, bugün Kışladağ'da faaliyetlerini sürdürüyor.