AKP’lilerin Mısır çelişkisi

Bir yandan AKP’nin Ortadoğu’daki ayaklanmalara model olduğunu öne süren islamcılar, diğer yandan ayaklanmaların Türkiye’ye sıçramasından korkuyor.

Tunus’ta başlayan ve daha sonra Mısır’da da etkili olmaya başlayan halk hareketlerine dair islamcı basında birbiriyle çelişkili haberler çıkmaya devam ediyor. Diktatörlüklere karşı gelişen halk hareketlerinin AKP’den etkilendiğini savunan bir çok muhafazakâr ve liberal kalem, AKP’nin, bu hareketler için bir model teşkil ettiğini savunuyorlar.

Ancak, benzer gelişmelerin Türkiye’de de yaşanmasından korkan bazı yayın organları, Türkiye’deki kimi kımıldanmaları terörize etmeyi uygun gördü.

“Kirli oyuna dikkat!..”
İnsanların diktatörlüklere karşı ayaklanmasını destekliyor görünmeye çalışan yandaş medya, AKP’ye karşı gelişebilecek ayaklanmalardan ne kadar korktuğunu da gösterdi. Dün Rota Haber ve Habervaktim internet sitelerinde yayımlanan bir haber için “AK Parti’ye Karşı Ayaklanma Çağrısı!” başlığı kullanıldı. Haberin spotunda ise, “Kirli oyuna Dikkat!... Facebook ve Twitter örgütlenmeleriyle Tunus'ta başlayan ayaklanmaların aynısı Türkiye'de de yapılmaya çalışılıyor” ifadelerine yer verildi.

Tunus ve Mısır’da yaşanan olayların da Facebook ve Twitter üzerinden yayıldığının hatırlatıldığı haberde bu ülkelerdeki olayların halk hareketi olarak nitelenmesine karşın Türkiye’deki benzer girişimin “Kirli oyun” olarak tanımlanması dikkat çekti. Haberde “Halkların kendi ayaklanması olarak bilinen bu ayaklanma Türkiye'de de belli güçler tarafından sahneye konmaya hazırlanıyor. 'AKP'ye içiyoruz' adı altında başlayan Facebook örgütlenmesi geçtiğimiz cumartesi günü büyük meydanlarda gerçekleştirildi. Hemen ardından CHP'li birkaç milletvekili halkın AK Parti'ye başkaldırması için 'direniş çağrısı' yapmıştı” denildi.

“Belli güçler” tarafından yönetildiği iddia edilen bu hareketler için “'AYAKLANMA ÇAĞRISI: Ampulu Patlatıyoruz' adı altında tüm Türkiye'de 1 Şubat tarihini başlangıç tarihi olarak ilan edilip seçimlere kadar direniş kararı alındı. Şimdi hangi eylemleri gerçekleştirecekleri ve kim tarafından yönetildikleri merak ediliyor” ifadelerinin kullanıldığı haberde birbiriyle çelişen ifadelerin yer alması da dikkat çekti.

Hani AKP modeldi?
Oysa AKP’nin, Ortadoğu’da yaşanan olaylara model olduğu öne sürülüyordu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, Türkiye'nin ekonomide, demokraside ve insan haklarında ortaya koyduğu performansın Tunus ve Mısır gibi ülkelerdeki vatandaşları etkilediğini belirterek, Türkiye'nin model bir ülke haline geldiğini öne sürmüştü.

Gerici basında yer alan birçok haberde, Müslüman Kardeşler’in AKP’den çok etkilendiği ve AKP benzeri bir dönüşüme hazırlandığı iddia edilmişti.

Tunus’ta halk ayaklanmasıyla devrilen Zeynelabidin Bin Ali yönetiminin önde gelen muhaliflerinden olan ve 22 yıl aradan sonra ülkesine dönen Raşid Gannuşi’nin, "Düşünebildiğim en iyi model Türkiye`de AKP`nin benimsediği model" dediği yine basında geniş yer bulmuştu. Gannuşi, AKP’nin de kendi düşüncelerinden etkilendiğini söylemişti.

Bu konuda muhafazakâr ve liberal yazarlar da çeşitli değerlendirme yazıları kaleme aldı. Zaman yazarı Abdülhamit Bilici önceki gün yayımlanan “Devrimde Türkiye'nin rolü ne?” başlıklı yazıda AKP’nin bu devrimlerde ne kadar etkili olduğunu anlatmıştı. Radikal yazarı Oral Çalışlar da “‘Müslüman Kardeşler’ ve Naval El Saddavi” başlıklı yazısında AKP’nin bölgede ne kadar etkili olduğunu anlattı.

(soL - Haber Merkezi)