AKP dediğini yaparmış

AKP'li Veysel Eroğlu, Türkiye'de bir tesisin temelini atarken bitiş tarihini de verebilen başka hiçbir hükümet olmadığını söyledi. AKP'nin bu tarihlere uymak konudaki karnesi ise Eroğlu'nun iddia ettiği kadar parlak değil.

soL (HABER MERKEZİ) Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, katıldığı temel atma töreninde hükümetinin projeleri hayata geçirmek konusunda ne kadar başarılı olduğunu anlattı. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesinde Kuruçay Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, barajın kısa sürede bitirilmesini arzu ettiklerini söyledi. İnşaatın bitiş tarihinin Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü'nün isteği ile öne çekildiğini belirten Eroğlu, Türkiye'de bir tesisin temelini atarken bitiş tarihini de veren başka hiçbir hükümet olmadığını söyledi.

Verilen tarihler
AKP'nin, iktidara geldiği günden beri açılış ve temel atma törenlerini miting gibi kullandığı biliniyor. Devletin olanakları ile yapılan yatırımları kendisine maleden AKP'nin, bu yatırımların tamamlanması konusundaki karnesi pek parlak değil. Her temel atma töreninde, açılışın ne zaman yapılacağı ile ilgili vaatlerde bulunan AKP, projelerin pek çoğuda bu hedeflere ulaşamıyor. Görece küçük projelerde vaadettiği tarihlere yakın zamanda projeyi tamamlamayı başaran AKP hükümeti, büyük ölçekli projelerde bu hedeflerin yanına bile yaklaşamıyor.

GAP biter mi?
AKP'nin, hedefinden en fazla sapan çalışması GAP. Bölgesel kalkınma planında GAP'ın 2010 yılında bitirilmesi öngörülüyor. Ancak bugün gelinen nokta bu hedefin gerçekçi olmadığını ortaya koyuyor. Örneğin sulama yatırımlarının sadece yüzde 15'i hayata geçirilebilmiş durumda. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar, projenin şu andaki hızı ile devam etmesi durumunda ancak 2040 yılında tamamlanabileceğini söylüyor.

Hükümetin, GAP'ın tamamlanabilmesi için dış destek aradığı biliniyor.

"Marmaray'da sorun yok"
Daha önce yaptıkları açıklamalarda, 2008 yılında Marmaray'ın deneme seferlerine başlayacağını iddia eden AKP kurmaylarının bu tahminleri de doğru çıkmadı. 2006 yılında "Proje, gayet güzel, planlandığı gibi gidiyor. Herhangi bir sıkıntı yok. 2008 yılının sonunda inşallah deneme seferlerine başlayacağız" diyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu yıl "hedefimiz 2012 sonunda inşallah Marmaray'ı bitirip hizmete açmak olacak" dedi.

Sahil yolu bitti gibi
19 yıl süren çalışmaların sonunda, AKP hükümeti zamanında tamamlandığı söylenen Karadeniz Sahil Yolu da henüz tamamlanamadı. Başbakan Erdoğan, yolun 2006 yılında tamamlanacağını iddia etmişti ancak açılışı 2007 yılında yapılabilmişti. Açılışın 2007 yılında yapılmasına karşın karadeniz sahil yolu halen tamamlanabilmiş değil. Yolun bir çok yerinde çalışmalar sürerken bu çalışmaların ne zaman biteceği de bilinmiyor.

Belediyeler çalışıyor ama...
AKP'li İstanbul ve Ankara belediyeleri açısından da durum pek farklı değil. Büyükşehir belediyelerinin çok yüksek maliyetlerle girdikleri ancak yeterli finansman sağlayamadıkları için bir türlü bitiremedikleri metro ve raylı sistem projeleri Ulaştırma Bakanlığı'na devrediliyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Ankara'nın 3 bölgesinde iddialı biçimde başlattığı ve 300 milyon dolardan fazla para harcadığı metro inşaatlarını, elektronik ve mekanik aksam için gerekli olan yaklaşık 1.5 milyar doları bulamadığı için adeta çürümeye terk etmişti.

Meclis'e sevkedilen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı"na konulan bir hükümle, Ulaştırma Bakanlığı, milyar dolarları bulan metro projelerini devralmaya ve tamamlamaya yetkili ve sorumlu kılındı. Ulaştırma Bakanlığı'na verilen bu yeni görev ve sorumluluk 2023 yılına kadar sürecek. Bu sorumluluk çerçevesinde AKP'li İstanbul ve Ankara belediyelerinin altından kalkamadığı porjeler Ulaştırma Bakanlığı'na devrediliyor. Bu projelerin ne zaman tamamlanabileceği ise bilinmiyor.

TOKİ tam gaz
AKP hükümetine yakın sermaye gruplarını büyütmek için kulanıldığı gerekçesiyle eleştirilen TOKİ de bazı projelerde iddia edilen hedeflerin çok uzağında kalıyor. Örneğin 6 Eylül 2004 tarihinde başlanan ve 400 günde tamamlanması planlanan toplu konutlar yıllarca tamamlanamadı.